Η μαγική βρώσιμη επικάλυψη που επιμηκύνει τη ζωή των αβοκάντο στο ράφι

Η ιστορία είναι γνωστή στους περισσότερους: ένα αβοκάντο που δεν είναι πολύ ώριμο ούτε τόσο σκληρό για να μείνει ξεχασμένο στον πάγκο της κουζίνας για μέρες, τελικά το ανακαλύπτουμε μια βδομάδα αργότερα, σαπισμένο και φυσικά καταλήγει στα σκουπίδια. Τι θα λέγατε αν η ιστορία δεν επαναλαμβανόταν ποτέ ξανά;

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

Τα αβοκάντο είναι γνωστά για τη σύντομη διάρκεια ζωής τους. Από τη στιγμή που τα αγαπημένα αυτά φρούτα φθάσουν στα ράφια των μανάβικων, έχουν περίπου μια εβδομάδα μόνο πριν ωριμάσουν πολύ και γίνουν ακατάλληλα για κατανάλωση. Μια καινοτόμος εταιρία τεχνολογίας τροφίμων στην California, η Apeel Sciences, φαίνεται πως βρήκε τη λύση που θα κάνει τα αβοκάντο να διαρκούν πολύ περισσότερο. Εφηύρε μια βρώσιμη επίστρωση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων των τροφίμων, επιτρέποντας στους αγρότες να πωλούν περισσότερα προϊόντα. Έχουν ξεκινήσει με τα αβοκάντο αλλά η εφεύρεσή τους υπόσχεται παράταση ζωής και για τα μάνγκο, τις φράουλες, τα μήλα, τις μπανάνες, τα κουμ-κουάτ και τα σπαράγγια.

Εδώδιμη επίστρωση

Το Apeel είναι μια άχρωμη, άοσμη, εδώδιμη επικάλυψη που είναι συμβατή με τους κανονισμούς του FDA. Είναι φτιαγμένο από φυτικά υλικά όπως λιπίδια και γλυκολιπίδια που βρίσκονται σε φυσική μορφή στους σπόρους και τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών. Είναι επίσης οργανικό.

Η Apeel Sciences ιδρύθηκε το 2012, όταν ο James Rogers αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να μειώσει τα απόβλητα των τροφίμων, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών. Η start up εταιρεία, η οποία έλαβε χρηματοδότηση και από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με πολλούς αγρότες στο εξωτερικό για να τελειοποιήσει το προϊόν.

Πώς λειτουργεί

Η εδώδιμη επικάλυψη μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στις καλλιέργειες από τους αγρότες . Συνήθως ψεκάζεται στην παραγωγή κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης, προτού ταξινομηθούν και συσκευαστούν τα προϊόντα για το λιανεμπόριο. Η επίστρωση επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, βοηθώντας να «σφραγιστεί» νερό στην επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών και μη επιτρέποντας την επαφή με το οξυγόνο.

Η επικάλυψη μπορεί επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η ψύξη δεν είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει πιλοτικές εφαρμογές στη Νιγηρία και την Κένυα, κυρίως με ρίζες κασάβας και μάνγκο.

Πού μπορώ να τα βρούμε

Σήμερα η βρώσιμη επικάλυψη εφαρμόζεται στα αβοκάντο από την εταιρεία Del Rey Avocado στην California. Τα αβοκάντο τους είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Costco και Harp Foods στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής και αναμένεται να κυκλοφορήσουν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Κοστίζουν το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο συμβατικά καλλιεργημένο αβοκάντο.

Η εταιρεία ερευνά επίσης ένα δεύτερο προϊόν που ονομάζεται Invisipeel το οποίο έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα έντομα μακριά από διάφορα φρέσκα προϊόντα αλλά δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: theguardian

 

Όροι: 
Κατηγοριες: