Το υπόγειο κρυμμένο υδροπονικό αγρόκτημα του Λονδίνου

Η ανησυχία για το μέλλον της ταχείας εξάπλωσης των πληθυσμών στα αστικά κέντρα, έδωσε την ιδέα σε δύο Βρετανούς να χρησιμοποιήσουν τις άδειες, ξεχασμένες υπόγειες σήραγγες του Λονδίνου για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών. Η χρήση μοντέρνων υδροπονικών συστημάτων και τεχνολογιών LED απέδειξε ότι οι σήραγγες είναι μια ιδανική κατοικία για τα φυτά που - αντίθετα με την παραδοσιακή γεωργία - δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα και απαιτούν ακόμη και 70% λιγότερο νερό.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Ο υπόγειος κόσμος κάτω από το Λονδίνο έχει πολλά μυστικά: κρυμμένους σιδηρόδρομους, φαινομενικά εγκαταλελειμμένους σταθμούς, κυβερνητικά δωμάτια πολέμου. Και τώρα έχει και ένα αγρόκτημα, το Growing Underground. Μην περιμένετε βέβαια να βρείτε αγελάδες ή πρόβατα στο ξεχωριστό αυτό αγρόκτημα, κάτω από τους δρόμους της γειτονιάς Clapham της βρετανικής πρωτεύουσας. Χτισμένο σε ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο για αεροπορικές επιδρομές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ασυνήθιστη εγκατάσταση παράγει «micro φυτά», βότανα και λαχανικά σαλάτας που προορίζονται για τα εστιατόρια της πόλης. "Η ιδέα προήλθε από το ενδιαφέρον μου για τη βιωσιμότητα, το μέλλον των πόλεων", λέει ο συνιδρυτής Richard Ballard. Με τις αξίες των ακινήτων να ανεβαίνουν συνεχώς στο Λονδίνο, η συμβατική καλλιέργεια έχει απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης εδώ και πολύ καιρό. Αλλά ο Ballard, μαζί με το συνεργάτη του Steven Dring, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το καταφύγιο όταν το ανακάλυψε εργαζόμενος ως κινηματογραφιστής. Βρισκόμενο στα 33 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, το καταφύγιο κατασκευάστηκε μεταξύ 1940 και 1942 για να προστατεύσει μέχρι 8.000 άτομα από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι σήραγγες είχαν, σε μεγάλο βαθμό, πέσει σε αχρηστία μετά τον πόλεμο, οπότε όταν οι Ballard και Dring πλησίασαν τους ιδιοκτήτες, την εταιρία μεταφορών TFL του Λονδίνου, κατάφεραν να εγκαταστήσουν εκεί τη λειτουργία του ιδιόμορφου αυτού αγροκτήματος. Έτυχαν περαιτέρω στήριξης και εξεύρεσης πόρων ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από διάφορους ιδιώτες. Ο διάσημος chef Michelin Roux Jr., παραγγέλνει από αυτούς λαχανικά και βότανα για το εστιατόριο του Le Gavroche. Τα φυτά αναπτύσσονται σε «κουκέτες» ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας υδροπονικές τεχνικές καλλιέργειας και μοντέρνες λυχνίες LED που τα λούζουν με το φως και τη ζεστασιά που χρειάζονται για να ανθίσουν. Κάτω από τη λαμπερή λάμψη των τεχνητών φώτων, τα ράφια των φύλλων σαλάτας και των βοτάνων αυξάνονται με τέτοια επιτυχία που η προσφορά ξεπερνά τις απαιτήσεις της τοπικής βιομηχανίας εστιατορίων. Αυτό σημαίνει ότι η υπόγεια συγκομιδή θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, επιτρέποντας στους Λονδρέζους να αγοράσουν τρόφιμα που καλλιεργούνται κάτω από τα πόδια τους. Η εγκατάσταση συμβάλλει επίσης και λειτουργεί ως έμπνευση και για άλλες ασυνήθιστες επιχειρήσεις, καθώς οι αγρότες αναζητούν καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή τροφίμων σε περιοχές όπου η καλλιεργήσιμη γη είναι ελλιπής.

"Μας έχουν προσεγγίσει ιδιοκτήτες γης και ανθρώπους που κατέχουν μοναδικούς ή παρόμοιους χώρους σε όλο τον κόσμο", προσθέτει ο Ballard. "Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες και γεωγραφικές περιοχές στις οποίες μπορούμε να αναπτυχθούμε στο μέλλον".

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: growing-underground.com/treehugger.comindependent.co.uk

Όροι: 
Κατηγοριες: