Μπορεί ο τύπος του αίματος να καθορίζει τη βέλτιστη διατροφή;

Το να γνωρίζουμε τον τύπο αίματός μας θεωρείται χρήσιμη πληροφορία μόνο στη δυσάρεστη περίπτωση μετάγγισης. Ωστόσο, για κάποιους, υπάρχει και ένα άλλο επιχείρημα και υποστηρίζουν ότι τρώγοντας σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Α, Β, ΑΒ ή Ο ομάδα αίματος προσφέρουν οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Η δίαιτα που ονομάζεται «διατροφή σύμφωνα με τον τύπο του αίματος» (The Blood Type Diet) είναι δημοφιλής εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι ο τύπος αίματος καθορίζει ποιες τροφές είναι καλές για την υγεία μας. Πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται σε αυτή τη δίαιτα και ισχυρίζονται ότι έχει σώσει τη ζωή τους. Αλλά ποιες είναι οι λεπτομέρειες της διατροφής αυτής και βασίζεται τελικά σε επιστημονικά εξακριβωμένα στοιχεία;

Η συγκεκριμένη δίαιτα έγινε γνωστή από έναν νευροπαθητικό ιατρό, τον Δρ Peter D'Adamo το 1996. Το βιβλίο του “Eat Right 4 Your Type” έγινε best seller σύμφωνα με το New York Times, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές ακόμη και σήμερα. Ο D’Adamo ισχυρίζεται ότι κάθε τύπος αίματος αντιπροσωπεύει τα γενετικά χαρακτηριστικά των προγόνων μας, και συμπεριλαμβάνει τη δίαιτα που ακολούθησαν για να εξελιχθούν. Παρά τη δημοτικότητα της δίαιτας, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί αυστηρές επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά της. Εξαίρεση αποτελεί μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα δεν δικαιολογούν τα όσα υποστηρίζει η συγκεκριμένη διατροφή. Επιπλέον, το American Journal of Clinical Nutrition, αφού πραγματοποίησε μια ανασκόπηση των δεδομένων που σχετίζονται με τη διατροφή αυτή, δήλωσε: "Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία από τη διατροφή σύμφωνα με τον τύπο του αίματος". Η μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι, ενώ οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη δίαιτα της ομάδας αίματος μπορεί να είχαν κάποια βελτίωση σε ορισμένους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (όπως η χοληστερόλη ή η αρτηριακή πίεση), οι βελτιώσεις αυτές δεν σχετίζονταν με τον τύπο αίματος.

Θεωρία

Ανάλογα με τον επιμέρους τύπο αίματος, λέει ο D'Adamo, κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε ουσίες που ονομάζονται λεκτίνες, οι οποίες υπάρχουν στην επιφάνεια όλων των φυτικών και ζωικών τροφών. Ο D'Adamo υποστηρίζει ότι η κατανάλωση λάθος τροφών - για τον τύπο του αίματός σας- δημιουργεί προβλήματα που οδηγούν σε φλεγμονή, αύξηση βάρους και διάφορες ασθένειες. Ο τύπος του αίματος κληρονομείται και όλοι μας είμαστε απόγονοι ανθρώπων που μετανάστευσαν από συγκεκριμένες περιοχές. Εξαιτίας αυτού, ο καθένας από εμάς διασπά με φυσικό τρόπο ορισμένα τρόφιμα αποτελεσματικότερα από τον άλλο, ανάλογα με τον τύπο του αίματός του.

Ο D'Adamo πιστεύει, σε πολύ γενικές γραμμές, δηλαδή ότι:

  • Εκείνοι με αίμα τύπου Ο πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και να τρώνε κρέας, λαχανικά, ψάρια και φρούτα, αλλά να περιορίζουν τα σιτηρά και τα όσπρια. Για να χάσουν βάρος, μια διατροφή πλούσια σε θαλασσινά, φύκια, κόκκινο κρέας, μπρόκολο, σπανάκι και ελαιόλαδο είναι προτιμητέα. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Τα άτομα με αίμα τύπου Α θα πρέπει να επιλέγουν φρούτα, λαχανικά, tofu, θαλασσινά, γαλοπούλα και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά να αποφεύγουν το κρέας. Για απώλεια βάρους, θαλασσινά, λαχανικά, ανανάς, ελαιόλαδο και σόγια είναι τα καλύτερα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα όσπρια θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Όσοι έχουν αίμα τύπου Β θα πρέπει να επιλέγουν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, θαλασσινά και σπόρους. Για να χάσουν βάρος, τα άτομα τύπου Β πρέπει να επιλέγουν τα πράσινα λαχανικά, τα αυγά, το συκώτι και το τσάι γλυκόριζας, αλλά να αποφεύγουν το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, τα φιστίκια και το σιτάρι.
  • Τα τύπου ΑΒ άτομα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τόφου, αρνί, ψάρια, σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Για την απώλεια βάρους, το tofu, τα θαλασσινά, τα πράσινα λαχανικά και το kelp είναι καλύτερα, αλλά πρέπει να αποφεύγουν το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, το φαγόπυρο και τα φασόλια.

Η θεωρία πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι ο τύπος αίματος συνδέεται στενά με την ικανότητά μας να αφομοιώσουμε ορισμένα είδη τροφίμων, να βελτιώσουμε την πέψη, να διατηρήσουμε το ιδανικό σωματικό βάρος, να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας και να αποτρέψουμε διάφορες ασθένειες. Ο τύπος Ο λέγεται ότι ήταν ο αρχικός "πρόγονος" τύπος αίματος των πρώτων ανθρώπων που ήταν κυνηγοί-συλλέκτες, με δίαιτες που ήταν υψηλές σε ζωικές πρωτεΐνες. Η ομάδα Α πιστεύεται ότι εξελίχθηκε όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και έβαλαν στη διατροφή τους και τροφές φυτικής προέλευσης. Ο τύπος αίματος της ομάδας Β λέγεται ότι προκύπτει μεταξύ των νομαδικών φυλών που κατανάλωναν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το αίμα της ομάδας ΑΒ υποτίθεται ότι έχει εξελιχθεί από την ανάμειξη των ατόμων με αίμα τύπου Α και Β. Κάθε μία από αυτές τις θεωρίες αμφισβητήθηκε. Επιπλέον, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ του τύπου αίματος και της πέψης. Έτσι, εκτός από την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι η δίαιτα λειτουργεί, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το γιατί θα πρέπει εξαρχής να λειτουργεί.

Ποιο είναι το ακριβώς το μειονέκτημα, θα αναρωτιόταν κανείς. Και δικαίως, ειδικά αφού παρατηρήθηκαν ορισμένες βελτιώσεις σε άτομα που υιοθέτησαν ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Η κατανάλωση φαγητού με βάση τον τύπο αίματος μπορεί να αποτελέσει ένα πρόβλημα όσον αφορά τις προσωπικές προτιμήσεις. Ένας χορτοφάγος με Ο ομάδα αίματος μπορεί να δυσκολευτεί να ακολουθήσει την καθορισμένη για τον τύπο του διατροφή και οι άνθρωποι που αγαπούν το κόκκινο κρέας μπορεί να απογοητευθούν όταν μάθουν ότι έχουν αίμα ομάδας Α. Τα συμπληρώματα και τα βιολογικά τρόφιμα που συνήθως συστήνονται δεν είναι φθηνά. Και αν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη, ένας διατροφολόγος μπορεί να έχει καλύτερες συστάσεις για εσάς από αυτές που καθορίζονται από τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: http://www.dadamo.com/https://www.webmd.com/diet/a-z/blood-type-diethttps://www.reuters.com/

Όροι: 
Κατηγοριες: