Τι σχέση έχουν οι μυρωδιές των τροφών με τα διάφορα στάδια της ζωής;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καταναλωτές αποδίδουν διαισθητικά ορισμένες οσμές  τροφίμων σε  διαφορετικά στάδια της ζωής τους, κάτι που βοηθά σημαντικά τη βιομηχανία των τροφίμων να αναπτύξει νέα προϊόντα διατροφής προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

H μελέτη των Lukas Danner, Klaus Duerrschmid και των συναδέλφων τους από το European Sensory Network, ρίχνει φως στη σχέση ορισμένων οσμών με ξεχωριστές ηλικιακές ομάδες. Πάρτε μια σκελίδα σκόρδο από το ντουλάπι της κουζίνας σας και μυρίστε την. Τώρα, σκεφτείτε ποια ηλικιακή ομάδα θα συσχετίζατε με αυτή την μυρωδιά, ένα παιδί, έναν έφηβο, έναν ενήλικα ή έναν ηλικιωμένο; Η απάντησή σας μπορεί να είναι σύμφωνη με αυτή των περίπου 400 εθελοντών που πήραν μέρος σε αυτή την εργαστηριακή έρευνα στη Βιέννη.

Ένας ήχος υψηλής συχνότητας μπορεί να έχει τη γεύση του πικάντικου, ένα κόκκινο χρώμα μπορεί να έχει γλυκιά μυρωδιά, αλλά τι μυρωδιά έχει η παιδική ηλικία ή τα χρόνια της ενηλικίωσης; Ο Klaus Dürrschmid  και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τη συσχέτιση της αντίληψης της οσμής με τα στάδια της ζωής. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food Quality and Preference και τα ευρήματά τους μας βοηθούν να κατανοήσουμε όχι μόνο τη σύνθετη αλληλεπίδραση των αισθητήριων εννοιών και συμπεριφορών, αλλά επιτρέπουν παράλληλα στη βιομηχανία τροφίμων να αναπτύσσουν προϊόντα που καλύπτουν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 397 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 6 και 75 ετών να προσδιορίσουν  επτά οσμές σε τέσσερις ξεχωριστές ηλικιακές ομάδες. Οι μυρωδιές ήταν αυτές του γλυκού, λουλουδιών lilly of the valley (μιγκέ),  λεμονιού, αγγουριού, ψημένων φιστικιών, γαρύφαλλου και βανίλιας. Οι εθελοντές μύρισαν τις συγκεκριμένες οσμές και απάντησαν στην ερώτηση: ποια ηλικιακή ομάδα έρχεται πρώτη στο μυαλό σας, όταν μυρίζετε αυτή την οσμή; Επίσης αξιολόγησαν την προτίμηση τους για την κάθε οσμή. Η ανάλυση έδειξε ότι οι οσμές συνδέονταν σαφώς με διαφορετικά στάδια της ζωής.

Η βανίλια και η μυρωδιά του γλυκού συσχετίσθηκαν με τη νεώτερη ηλικιακή ομάδα. Η λουλουδένια μυρωδιά αποδόθηκε από τους περισσότερους στους ενήλικες, ενώ το αγγούρι και η μυρωδιά ξηρών καρπών στους ηλικιωμένους. Ο Duerrschmid υποθέτει  ότι τα λουλούδια ως σημάδι του καλοκαιριού, μπορεί να σχετίζονται με την αναπαραγωγή και τη σεξουαλικότητα και επομένως με τους ενήλικες. Οι ξηροί καρποί θυμίζουν φθινόπωρο και την παροδικότητα της ζωής και κατά συνέπεια τα γηρατειά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν μια οσμή που να συνδέεται σαφώς με τους εφήβους. Το φρουτώδες/εσπεριδοειδές άρωμα του λεμονιού ήταν το μόνο που δεν αποδόθηκε ξεκάθαρα σε καμία από τις τέσσερις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον πρότυπο για αυτή την οσμή: κάθε ηλικιακή ομάδα απέδωσε το άρωμα των εσπεριδοειδών στην επόμενη νεότερη ομάδα.

Οι συμμετέχοντες απέδωσαν τις πιο γλυκές, πιο ευχάριστες μυρωδιές στις νεότερες ομάδες, ενώ οι λιγότερο ευχάριστες συνδέθηκαν με τα γηρατειά.  Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η συσχέτιση μπορεί να προκύψει είτε από το φόβο μας για τα γηρατειά είτε από την εμμονή της κοινωνίας  με την αιώνια νεότητα.

Όροι: 
Κατηγοριες: