Ο φωτισμός στα ράφια των supermarket επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά στα φυλλώδη λαχανικά

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε συσκευασμένα λαχανικά από το πίσω μέρος του ραφιού στο supermarket, ξανασκεφτείτε το, συστήνουν Αμερικανοί επιστήμονες.  Και αυτό γιατί αυτά που είναι μπροστά εκτίθενται σε περισσότερο φως και έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών σύμφωνα με μια μελέτη.

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Οι λαμπτήρες φθορισμού στα supermarket μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη διατροφική αξία των φύλλων του φρέσκου σπανακιού ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παίρνουν  από το πίσω μέρος του ραφιού νωπά προϊόντα, επιλέγοντας φρέσκα σαλατικά που έχουν μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης.

Μια έρευνα όμως που έγινε από επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και σας παρουσιάζει το itrofi.gr, μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες των καταναλωτών και να τους κάνει να ψάχνουν για τις συσκευασίες που δέχονται τη μεγαλύτερη έκθεση στο φως, δηλαδή εκείνες που συνήθως βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ραφιού.  Η ανακάλυψη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  Journal of Agricultural and Food Chemistry, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένους τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης της διατροφικής αξίας του σπανακιού και ίσως και άλλων λαχανικών σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες Gene Lester, Donald J. Makus, και D. Hodges Mark επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή το νωπό σπανάκι είναι «βόμβα» θρεπτικών συστατικών, πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε, φολικό οξύ και ευεργετικά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή.  Τα περισσότερα supermarket πωλούν  φρέσκο σπανάκι σε διαφανείς πλαστικές σακούλες, τις οποίες διατηρούν στους 4 βαθμούς Κελσίου περίπου  σε προθήκες που συνήθως εκτίθενται σε φθορίζον φως 24 ώρες την ημέρα. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν αυτή η συνεχής έκθεση στο φως ενδέχεται να επηρεάζει τη θρεπτική αξία του σπανακιού και με ποιο τρόπο.

Οι ερευνητές εξέθεσαν φρέσκα φύλλα από σπανάκι σε συνεχές φως ή σκοτάδι κατά τη διάρκεια του πειράματος, προσομειώνοντας τις συνθήκες της λιανικής αποθήκευσης για τρεις έως εννέα ημέρες. Το σπανάκι που είχε αποθηκευθεί σε φως για μόλις τρεις ημέρες, παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βιταμινών C, K, E, και φολικού οξέος. Είχε επίσης υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Κατά τη διάρκεια της συνεχούς έκθεσης στο φως,  μετά από εννέα ημέρες, τα επίπεδα του φολικού οξέος αυξήθηκαν μεταξύ 84% και 100%. Τα επίπεδα της βιταμίνης Κ αυξήθηκαν από 50% έως 100%, ανάλογα με την ποικιλία του σπανακιού. Αντίθετα, τα φύλλα από το σπανάκι που αποθηκεύτηκε σε συνεχές σκοτάδι,  έτειναν να έχουν μειωμένα ή αμετάβλητα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών.

Όροι: 
Κατηγοριες: