Σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα λειτουργεί στη Δανία

Μπορεί τα σούπερ μάρκετ να “τρέμουν” στην ιδέα των ληγμένων αγαθών στα ράφια τους, αυτό όμως δεν ισχύει για ένα νέο κατάστημα στη Δανία που εμπορεύεται μόνο...ληγμένα προϊόντα. Ονομάζεται WeFood και λειτουργεί στη Δανία. Ο λόγος για το πρώτο σούπερ μάρκετ του κόσμου που εμπορεύεται ληγμένα προϊόντα στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές. 

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Πρόκειται για ένα πιλοτικό κατάστημα που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός τέτοιου δικτύου σούπερ μάρκετ στη Σκανδιναβία και όχι μόνο, με μοναδικό σκοπό την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ετήσια βάση, η Δανία των 5,6 εκατ. ανθρώπων, πετά στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα νούμερα ζαλίζουν. Πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή καταλήγουν στα σκουπίδια, ποσό που ισοδυναμεί με το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη.
Ωστόσο, το εγχείρημα, όσο πρωτοπόρο και αν ακούγεται, εγείρει-δικαιολογημένα-ανησυχίες. Και αυτό γιατί αφορά στον “ευαίσθητο” κλάδο των τροφίμων, όπου η φρεσκάδα των προϊόντων αποτελεί βασική προϋπόθεση.

Δέλεαρ για τους καταναλωτές ωστόσο, δεν μπορεί να είναι παρά η χαμηλή τιμή, όπως στο WeFood, όπου οι τιμές είναι 50% κάτω από τη λιανική τιμή πώλησης. Το πρωτοπόρο, επιχειρηματικό βήμα, υπερασπίζεται και ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα λέγοντας: «Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα».

Και καθώς φαίνεται, από την ανταπόκριση του κόσμου, μάλλον βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. «Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος», συμπληρώνει ο Πιερέ, ανακοινώνοντας με το δικό του τρόπο, την επέκταση του εγχειρήματος.

Όροι: 
Κατηγοριες: