Εξελίξεις στο θέμα της «σήμανσης προέλευσης» των ελληνικών προϊόντων

Στα πλαίσια της συνάντησης με το Δ.Σ. της Eurocommerce, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε την ελληνική θέση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που προστατεύονται εντός της ΕΕ, αλλά όχι σε τρίτες χώρες, τις Βρυξέλλες και ζήτησε εγγράφως από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να πάρουν θέση στο ζήτημα.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurocommerce, της εργοδοτικής οργάνωσης που εκπροσωπεί έξι εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλη Κορκίδη και τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργο Καρανίκα.  Συμμετείχε επίσης η Επίτροπος κα Cecilia Malmstrom που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το Διεθνές Εμπόριο σε επίπεδο ΕΕ και συνεργάζεται  στενά με την Eurocommerce.  Η κα Malmstrom είχε καταθέσει το 2015 στρατηγικές προτάσεις ώστε η εμπορική πολιτική της ΕΕ να υιοθετήσει και να προσαρμοστεί στην συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια εμπορική πραγματικότητα. Η χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν, φαίνεται να είναι σημαντικό κριτήριο για τους ευρωπαίους, σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών (BEUC) και η επικαιροποίηση της νομοθεσίας της σήμανσης των τροφίμων επανέρχεται ως ζητούμενο.

Με εξαίρεση το βόειο κρέας, τα αυγά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εισαγόμενα πουλερικά και αλκοολούχα ποτά, στα οποία η σήμανση προέλευσης είναι υποχρεωτική, στα άλλα προϊόντα η σήμανση δεν ισχύει.  Η Κομισιόν υπολογίζει, μετά από σχετική έρευνα ότι, η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης θα επιβάρυνε κατά 15%-20% τους παραγωγούς και το επιπλέον κόστος θα μετακυλιόταν φυσικά στον καταναλωτή. Προτάθηκε, εναλλακτικά, η εθελοντική σήμανση όπως και η χρήση μιας ειδικής ετικέτας για όσα προϊόντα δεν προέρχονται από την ΕΕ αλλά φαίνεται οι διαφωνίες συνεχίζουν και κρατείται στάση αναμονής από τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κράτη μέλη .

Για τους Έλληνες παραγωγούς, το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης θα συνέβαλε θετικά στην αντιμετώπιση της αγροτικής κρίσης.  Με βάση τη νομοθεσία αναγραφής πληροφοριών στα τρόφιμα, επιτρέπεται η χρήση υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας προέλευσης και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κάτι στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα. Οι λόγοι που προβάλει για την αντίθεσή της αυτή αφορούν το πρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές, θεωρώντας αρκετή την εθελοντική αναγραφή όπως επίσης ότι, το μέτρο αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση, εγγύηση για την ασφάλεια των προϊόντων.  Το Δ.Σ. της Eurocommerce θα πρέπει να αποφασίσει για την αναγκαιότητα αναθεώρησης μέχρι τον Δεκέμβριο.  Τον περασμένο Μάιο, με σχετικό αίτημα-ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές κατέστησαν σαφή τη θέση τους ότι η υποχρεωτική σήμανση αποτελεί μέτρο ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα τρόφιμα καθώς και διαφάνειας της πορείας που ακολουθεί κάθε προϊόν από τον παραγωγό στο πιάτο.  Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το 2005 και το 2013 η ΕΕ είχε προτείνει ως υποχρεωτική την ετικέτα “made-in” για τα εισαγόμενα προϊόντα εκτός ΕΕ, με φόντο τις διαμαρτυρίες των παραγωγών για τη γεωργική κρίση, που όμως δεν έγινε τελικά αποδεκτή.  

Όροι: 
Κατηγοριες: