Χημικές ουσίες στα τρόφιμα που εμποδίζουν την απώλεια βάρους

Αν έχετε κουραστεί να ακολουθείτε πιστά ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για την απώλεια βάρους αλλά τα αποτελέσματα είναι πτωχά, πριν απογοητευτείτε και το ρίξετε στα cheeseburgers εξετάστε την ύπαρξη κάποιων επιβαρυντικών χημικών που μπορεί να ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό σας.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018

Νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες στα τρόφιμα, ακόμα και σε φαινομενικά υγιεινές επιλογές, όπως το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το σώμα μας να αποθηκεύσει λίπος. 

Αυτές οι τοξίνες γνωστές και ως ομπεσογόνα, διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών μας, ενώ άλλες επηρεάζουν την κατάσταση του εντέρου, προκαλώντας μια ανισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων. Η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μπερδεμένα αισθήματα πείνας, μείωση του μεταβολισμού, καθώς και στην αύξηση των λιποκυττάρων και την αποθήκευση λίπους, καταστάσεις που όλες μαζί ή η κάθε μία χωριστά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ακόμη χειρότερα, αυτά τα ομπεσογόνα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης.
Οι ουσίες αυτές περιγράφονται παρακάτω :

Bisphenol-A (BPA)

Είναι μια συνθετική ένωση που βρίσκεται κυρίως σε πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών. Μελέτες δείχνουν ότι η BPA μπορεί να επιταχύνει τη διαφοροποίηση των λιποκυττάρων, να διαταράξει τη λειτουργία του παγκρέατος και να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, το σύνολο των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Πρακτικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πλαστικά που σημειώνονται με το # 7 στο τρίγωνο ανακύκλωσης (μια αλάνθαστη ένδειξη ότι περιέχει BPA) και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες ντομάτας και τόνου. Στην πραγματικότητα, οι κονσέρβες τόνου είναι ένα από τα πιο φορτωμένα με BPA τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων.

Triflumizole

Μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές καλλιέργειες τροφίμων, ιδιαίτερα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πολλές μελέτες το έχουν συνδέσει με την αύξηση του σωματικού βάρους. Σχεδόν όλα τα κοινά χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες μας προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές που σημαίνει ότι προωθούν την αποθήκευση λίπους και υπονομεύουν την ικανότητα του σώματός μας να οικοδομήσουμε άπαχη μυϊκή μάζα. Πρακτικά θα πρέπει να διαλέγουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives δείχνει ότι χρειάζονται μόλις πέντε ημέρες από την κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών, ή αποφυγής των μολυσμένων συμβατικών τροφίμων για να μειωθούν τα ομπεσογόνα φυτοφαρμάκων σε μη σημαντικά επίπεδα.

Γαλακτωματοποιητές

Αυτές οι χημικές ουσίες προστίθενται στα μεταποιημένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και την πρόληψη του διαχωρισμού (μαγιονέζα και σάλτσες για σαλάτες), αλλά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου μας, δημιουργώντας μια βακτηριακή ανισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο. Πρακτικά πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πολυσορβικά ή τις σορβιτάνες στις ετικέτες των τροφίμων. Οι γαλακτωματοποιητές είναι παντού και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε ένα πραγματικά καλό φαγητό, όπως οι αγκινάρες οι οποίες ωφελούν την εντερική μικροχλωρίδα και να το βουτήξετε σε σάλτσα μαγιονέζας, η οποία αναιρεί πλήρως όλα τους τα οφέλη.

Αντιβιοτικά και Ορμόνες

Όταν τα βοοειδή και άλλα ζώα μεγαλώνουν με αντιβιοτικά και ορμόνες, μπορείτε να πάρετε μια δόση, όταν τρώτε το κρέας από αυτά τα ζώα, και η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η χρήση των στεροειδών ορμονών στην συμβατική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας. Πρακτικά επιλέγουμε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά (αναζητούμε τις ενδείξεις "βιολογικό", "ελεύθερης βοσκής" και "τρέφονται με χόρτα" στην ετικέτα) και επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος. Πολλά ομπεσογόνα είναι λιποδιαλυτά, πράγμα που σημαίνει είναι πιο πιθανό να συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό. 

Περφλουοροκτανοϊκό οξύ (PFOA)

Βρέθηκε σε αντικολλητικά σκεύη(που μερικές φορές αναφέρονται ως Teflon), και έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία. Το PFOA βρίσκεται επίσης σε αντικολλητικές συσκευασίες τροφίμων και σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώσετε μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες αν χρησιμοποιείτε αυτά τα αντικείμενα. Πρακτικά, προφανώς και δεν ξεφορτωνόμαστε όλα τα ακριβά αντικολλητικά σκεύη μας, αλλά όταν αρχίσουμε να βλέπουμε ρωγμές ή γρατσουνιές, τα αντικαθιστούμε κατά προτίμηση με σκεύη από μη επεξεργασμένο ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο.

Όροι: 
Κατηγοριες: