Η φρουκτόζη είναι ακίνδυνη;

Φαίνεται ότι το φυσικό γλυκαντικό των φρούτων και η συνθετική του εκδοχή που προστίθεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, η φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια. Παράλληλα φαίνεται να επηρεάζει και τις πνευματικές ικανότητες.

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της California στο Los Angeles που έκαναν πειράματα σε αρουραίους. Οι ερευνητές τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού (υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη) αντί για νερό. Η μια ομάδα, ταυτόχρονα με το σιρόπι κατανάλωνε και ω-3 λιπαρά οξέα, υπό τη μορφή λιναρόσπορου και εικοσιδιεξαενοϊκού οξέος (DHA) (ουσίες που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργικότητα και προστατεύουν τους νευρώνες). Όπως διαπιστώθηκε η υπερκατανάλωση φρουκτόζης προκάλεσε μείωση των πνευματικών δεξιοτήτων τους, επιδεινώνοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας, ενώ αντίθετα η δεύτερη ομάδα που είχε καταναλώσει και ω-3 λιπαρά οξέα δεν εμφάνισε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με φρουκτόζη χωρίς ω-3 λιπαρά οξέα είχαν μειωμένη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές συνάψεις, άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης σημάτων μέσω των νευρώνων. Τα πειραματόζωα αυτά, εμφάνισαν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα και ρυθμίζει τη λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υπερδοσολογία φρουκτόζης φάνηκε να εμποδίζει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των πληροφοριών αλλά και των αναμνήσεων. Η έρευνα ανέδειξε επίσης τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, ενώ παράλληλα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη βλάβη.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει το νου, και μια μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες.

Όμως η προσθήκη των ω-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς. Γι’ αυτό συμβουλεύουν η κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και, αντίθετα, να τρώει κανείς τροφές όπως γιαούρτι ή μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Όροι: 
Κατηγοριες: