Πόσο θρεπτικά είναι τα βοοειδή που εκτρέφονται με καλαμπόκι

Τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης υπεράνω πάσης υποψίας είναι συχνά πηγές τοξινών λόγω των ανθρώπινων επεμβάσεων στην διαδικασία παραγωγής. Το βοδινό κρέας είναι ένα από αυτά.

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Τα βοοειδή αναπτύχθηκαν έτσι ώστε να τρέφονται με χόρτα, όχι με σιτηρά. Στην σημερινή εποχή  οι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους με καλαμπόκι και σόγια, έτσι ώστε τα ζώα να κερδίζουν πιο γρήγορα βάρος, για να μπορούν να τα στείλουν πιο σύντομα προς σφαγή. Αυτό από την μία αυξάνει την παραγωγή, από την άλλη μειώνει το κόστος της με αποτέλεσμα να είναι και οι κτηνοτρόφοι ευχαριστημένοι με τα κέρδη τους και οι καταναλωτές με τις τιμές λιανικής. Ωστόσο η θρεπτική  αξία του βοδινού κρέατος είναι σημαντικά υποβαθμισμένη.

Πρόσφατη έρευνα του Clemson University που συντονίστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κατέδειξε ότι το κρέας  των βοοειδών που έχουν εκτραφεί με χόρτο είναι πλουσιότερο σε β-καροτίνη, βιταμίνη Ε, ω-3 λιπαρά, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, από το κρέας που προέρχεται από βοοειδή που έχουν εκτραφεί με καλαμπόκι. Ταυτόχρονα περιέχει λιγότερα φλεγμονώδη ω-6 λιπαρά και κορεσμένα λίπη που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για να απολαύσουν οι καταναλωτές το μέγιστο της θρεπτικής αξίας του βοδινού κρέατος καλό θα ήταν να αγοράζουν κρέας που προέρχεται από βοοειδή που έχουν εκτραφεί με χόρτο και όχι με καλαμπόκι. Μπορούν να το βρουν σε εξειδικευμένα κρεοπωλεία, και συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο γιατί έχει ειδική ένδειξη και είναι ελαφρώς ακριβότερο. Μια μικρή υπέρβαση στο κόστος  όμως παρέχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Όροι: 
Κατηγοριες: