Θέλετε λίγο ζιζανιοκτόνο με την μπύρα σας;

Η Γερμανική βιομηχανία μπύρας είναι σοκαρισμένη με την ανακάλυψη ότι 14 διαφορετικές δημοφιλείς μπύρες έχουν ίχνη του ‘πιθανώς’ καρκινογόνου glyphosate – ενός συστατικού που περιέχεται στο best-seller ζιζανιοκτόνο της Monsanto, το Round Up. Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας υποβάθμισε το ζήτημα, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Τα επίπεδα του glyphosate έφτασαν τα 30 μικρογραμμάρια ακόμη και σε μπύρες που υποτίθεται ότι παρασκευάζονται μόνο από νερό, βύνη και λυκίσκο. Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την αχαλίνωτη χρήση του Round Up σε όλων των ειδών τα σπαρτά, ακόμη και στα μη γενετικά τροποποιημένα, ενώ θέτουν υπό αμφιβολία τον ηλικίας 500 ετών γερμανικό νόμο περί αγνότητας της μπύρας.

Η Γερμανική αγροτική ομοσπονδία αρνήθηκε την ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι η βύνη που προήλθε από ψεκασμένο κριθάρι αποκλείστηκε. Παραδέχεται ωστόσο ότι τα ευρήματα μπορεί να προήλθαν από χωράφια που είχαν ήδη ψεκαστεί με glyphosate πριν τον αποκλεισμό, πράγμα που σημαίνει ότι το κριθάρι μπορεί να καλλιεργήθηκε σε εδάφη βουτηγμένα στο glyphosate.

Εκπρόσωπος μεγάλης ζυθοποιίας ισχυρίστηκε ότι τα επίπεδα των ευρημάτων δεν είναι ανησυχητικά, δηλώνοντας ότι για να θεωρηθούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία θα έπρεπε να πίνει κανείς 1000 λίτρα μπύρας την ημέρα. Αμέλησε βέβαια να συνεκτιμήσει ότι η μπύρα δεν είναι η μοναδική πηγή glyphosate για τον οργανισμό μας.

Το Περιβαλλοντολογικό Ινστιτούτο του Μονάχου χαρακτηρίζει την κατάσταση ανησυχητική καθώς τα επίπεδα των ευρημάτων είναι 300 φορές υψηλότερα από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο πόσιμο νερό.

Όροι: 
Κατηγοριες: