Πόσο υγιεινή είναι η μόδα να... τρώμε χιόνι;

Αν παρακολουθεί κανείς το Pinterest και το Instagram θα το έχει διαπιστώσει: οι συνταγές που περιέχουν χιόνι είναι η νέα μόδα. Παγωτά, κοκτέιλ και γενικότερα, δροσερές τροφές που μεταξύ άλλων περιέχουν και μια μπάλα από... χιόνι είναι κάτι που αρχίζει και συνηθίζεται. Είναι όμως υγιεινό αυτό;

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Η επιστήμη δεν είναι πολύ ξεκάθαρη ως προς την απάντηση της παραπάνω ερώτησης. Η αλήθεια βέβαια είναι πως μια ορθολογική σκέψη αναφορικά με το θέμα θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα πως δεν είναι κάτι υγιεινό αυτό. Άλλωστε, οι νιφάδες χιονιού δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα του ουρανού και μέχρι να προσγειωθούν στο έδαφος έχουν απορροφήσει άπειρα σταγονίδια και μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα.

Ο Παρίσα Αρίγια, πρόεδρος του Τμήματος Ατμοσφαιρικών και Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο McGill, συνέγραψε πρόσφατα μια μελέτη σύμφωνα με την οποία το χιόνι χιόνι απορροφά μεγάλη ποσότητα τοξικών οργανικών ενώσεων από τα καυσαέρια των οχημάτων. «Το μεγαλύτερο κομμάτι του χιονιού που βλέπουμε έχει ενσωματώσει ατμοσφαιρικό νερό και περιέχει ίχνη αερίων και σωματιδιακών ρυπαντών», τονίζει ο Αρίγια.

Αν και μοιάζει υπερβολικά αηδιαστικό και αντικειμενικά ανθυγιεινό το να τρως χιόνι, υπάρχει μια παράμετρος που σχετικοποιεί λίγο αυτή την πραγματικότητα. Και αυτή έχει να κάνει με το για πόση ποσότητα... «χιονοτροφής» καταναλώνει κανείς. 

«Είναι πασίγνωστο ανάμεσα στους χημικούς του χιονιού ότι τα φρέσκα χιόνια της Αρκτικής είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το ουίσκι», λέει αστειευόμενος σε συνέντευξή του ο Τζον Πομερόι, πανεπιστημιακός ερευνητής κλιματικών αλλαγών. Τι θέλει να πει όμως με αυτή την ατάκα; Ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με το που ζεις.

Με άλλα λόγια, αν δεν ζείτε σε μια αστική περιοχή με ρύπανση και μια μεγάλη κίνηση οχημάτων το να τρώτε χιόνι είναι μια χαρά. «Σε απομακρυσμένες περιοχές, σε περιοχές έξω από το αστικό περιβάλλον, εκεί που υπάρχει αραίωση της ρύπανσης, το χιόνι δεν ειναι ανθυγιεινό», λέει ο Αρίγια.

Βέβαια, ακόμα και αν ζείτε σε μια λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το χιόνι που τρώτε. Αν το άσπρο χρώμα του χιονιού έχει αλλοιωθεί, τότε είναι σίγουρο πως περιέχει μπόλικα μικρόβια. Οι ακολουθοί σας στο Pinterest και το Instagram μάλλον θα σας αγαπήσουν αν φτιάξετε τροφές που περιέχουν χιόνι αλλά η υγεία είναι σημαντικότερη από αυτό.

Όροι: 
Κατηγοριες: