Καρκινογόνος ουσία σε τρόφιμα!

«Φωτιά» έρχεται να βάλει στους καταναλωτές της Ευρώπης μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το διοξείδιο του τιτανίου ενδέχεται να είναι καρκινογόνο. Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται σε γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, αντηλιακά, οδοντόπαστες, χρώματα αλλά και πολλά προϊόντα της αγοράς.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018

Γνωστό και ως  Ε171, το διοξείδιο του τιτανίου αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά της βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη μελέτη που έρχεται από την Γαλλία και η οποία βασίστηκε σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους, έδειξε πως το 40% των ζώων που υποβλήθηκαν στο πείραμα υπέστη προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου. Αν και οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις δεν ήταν κακοήθεις, τίποτα δεν αποκλείει πως σταδιακά μπορεί να γίνουν τέτοιες.

Αυτή δεν είναι η μοναδική έρευνα που δείχνει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) σύμφωνα με τις οποίες η εισπνοή του Ε171 μπορεί να είναι καρκινογόνα. Η γαλλική μελέτη απλά αναβαθμίζει την επικινδυνότητα της ουσίας καθώς δείχνει ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και όταν εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα και το στομάχι.

Επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Scientific Reports», ήταν ο δρ  Ερίκ Ουντό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και την πραγματοποίησε σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας. Οι επιστήμονες εδώσαν σε αρουραίους να πιουν νερό με Ε171 επί 100 μέρες, σε ποσότητα αντίστοιχη αυτής που καταναλώνουν οι άνθρωποι μέσω τροφών, καλλυντικών και άλλων προϊόντων.

Το έντερο των αρουραίων απορρόφησε το Ε171, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στο αίμα και εξαπλώθηκε και σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εμφανίσθηκαν στους τέσσερις από τους δέκα αρουραίους που είχαν πιει νερό με την εν λόγω ουσία. Δεν έγινε όμως κάτι ανάλογο σε κανέναν αρουραίο που δεν είχε πιει νερό με Ε171. Ακόμα, το ανοσοποιητικό σύστημα όσων αρουραίων είχαν στον οργανισμό τους την συγκεκριμένη ουσία, βρέθηκε να εξασθενεί χαρακτηριστικά.

Πάντως για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν τα συγκεκριμένα ευρήματα ισχύουν και για τιν ανθρώπινο οργανισμό με τους ερευνητές πάντως να προειδοποιούν πως το Ε171 ενδέχεται να είναι μεγάλη απειλή για τα παιδιά που τρώνε πολλά γλυκά. Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει διατάξει ήδη άμεση σχετική έρευνα με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Όροι: 
Κατηγοριες: