Υπερκατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης από τα παιδιά!

Από το 1999 έως το 2012 έρευνες έδειξαν ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες παιδικών τροφίμων αντικαθιστούν τη ζάχαρη με συνθετικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη και η σουκραλόζη. Η κατανάλωση  από τον παιδικό πληθυσμό έχει αυξηθεί κατά 200% και αυτό, γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται, όχι μόνο σε τρόφιμα που απευθύνονται στα παιδιά, αλλά και από τους γονείς μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερο γνωστά ότι βοηθούν στη μείωση βάρους. 

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι αμφιλεγόμενα για την προσφορά τους στις δίαιτες καθώς με πρόσφατες μελέτες έχει συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το διαβήτη. Παρατηρήθηκε ότι το 20% των παχύσαρκων ατόμων κατανάλωνε 2 με 3 ποτά με γλυκαντικά ημερησίως, ενώ το αντίστοιχο στις έγκυες  είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσουν το ποσοστό της πιθανότητας να γεννήσουν ένα υπέρβαρο μωρό. Αυτό εξηγείτε επιστημονικά, γιατί μπορεί να μην μας δίνουν θερμίδες, παρατήρησαν όμως, πως η ζάχαρη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του οργανισμού και αρχίζει να χάνει βάρος, σε αντίθεση με τα τεχνητά γλυκαντικά,  που τον υπνωτίζουν μένοντας θερμίδες και σάκχαρα των τροφών έχοντας σαν αποτέλεσμα να αυξάνουν, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχουμε μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουμε διαβήτη.

Η ζάχαρη και ειδικά η ακατέργαστη, έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, καθώς πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν αφού φτιάχνεται από ζαχαρότευτλα. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης το γλυκολικό οξύ που περιέχει η ζάχαρη, βοηθάει στην υγεία του δέρματος εξαλείφοντας τις ατέλειες αποκαθιστώντας την ισορροπία των λιπαρών οξέων του δέρματος.

Στο παρελθόν πολλά από τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδυαστεί και με άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, αλλά οι μελέτες δεν ήταν επαρκής παρ΄ όλα αυτά ο ευρωπαϊκός οργανισμός τροφίμων (EFSA) έχει προσδιορίσει επακριβώς την κατανάλωση, που επιτρέπεται ανά χιλιόγραμμο βάρος σώματος. Ωστόσο οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων σταδιακά αντικαθιστούν τα τεχνητά γλυκαντικά με φυσικά όπως η ζάχαρη καρύδας, στέβια, το μέλι και άλλα χαρίζοντας μας όχι μόνο θερμίδες όπως η ζάχαρη αλλά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Όροι: 
Κατηγοριες: