Cabernet Sauvignon, μια από τις πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο

Δίνει εξαιρετικά δείγματα κρασιών τόσο στο Μπορντό, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Τα σταφύλια αυτής της ποικιλίας, έχουν παχύ φλοιό και είναι ανθεκτικά στη σήψη και τον παγετό. Το Cabernet Sauvignon έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και ‘αγαπάει’ πολύ το βαρέλι τόσο στη διαδικασία της ζύμωσης όσο και στη διαδικασία της ωρίμανσης. Τα μοναδικά αρώματα ξύλου, βανίλιας και μπαχαρικών που προέρχονται από το βαρέλι, προστίθενται στα αρώματα των μαύρων μούρων, φραγκοστάφυλου, ευκάλυπτου και πράσινης πιπεριάς του σταφυλιού, μαλακώνουν τις ψηλές τανίνες του και επίσης προσθέτουν στην δομή και την πολυπλοκότητα του.

Στην Ελλάδα τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon φυτεύτηκαν στο Μέτσοβο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, από τον ιδρυτή του κτήματος Αβέρωφ, τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Από τότε πολλοί Έλληνες οινοπαραγωγοί χρησιμοποίησαν την ποικιλία αυτή είτε για την παραγωγή μονοποικιλιακών οίνων (Χατζημιχάλης δεκαετία ’70), είτε για ανάμιξή της με άλλες Ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Η μοναδική περιοχή ΠΟΠ στην οποία παράγεται κρασί με την συμμετοχή του Cabernet Sauvignon, είναι οι Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική, όπου παράγεται κρασί σε συνδυασμό με Cabernet Franc και Λημνιό , ενώ περιλαμβάνεται σε πολλούς οίνους ΠΓΕ.

Η διεθνής του φήμη έχει να κάνει με την ξεχωριστή σημασία που παίζει η ποικιλία αυτή στα κρασιά του Μπορντό (ιδιαίτερα της αριστερής όχθης), όπου αναμειγνύεται κυρίως με Merlot και Cabernet Franc, παράγοντας μερικά από τα σημαντικότερα και ακριβότερα κρασιά του πλανήτη. Εκτός από την Γαλλία όμως το Cabernet Sauvignon, πρωταγωνιστεί σε πολλά blends, δίνοντας εξαιρετικά δείγματα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και του Νέου Κόσμου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το Ιταλικό Sassicaia, το Αυστραλέζικο Noon Cabernet Sauvignon Reserve, το Νεοζηλανδέζικο Stonyridge Larose, το Χιλιανό Don Maximiano και Chadwick, το Καλιφορνέζικο Screaming Eagle από την κοιλάδα της Napa, με τη μυθική χρονιά του 1992 που η αγορά του ξεπερνά τις 7.000 € και δεκάδες άλλες πετυχημένες, φυσικά πανάκριβες αλλά και δυσεύρετες ετικέτες κρασιών.

Όροι: 
Κατηγοριες: