Sauvignon Blanc μια ποικιλία με πλούσια αρώματα

Το Sauvignon Blanc είναι ένα από τα πιο ευρέως φυτεμένα λευκά σταφύλια κρασιού στον κόσμο και γι’ αυτό έχει ένα ευρύ φάσμα στυλ και γεύσεων. Οφείλει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του στους οινοπαραγωγούς του Μπορντό και της κοιλάδας του Λίγηρα.

 

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λευκά γιατί δίνει πράσινες και βοτανικές γευστικές νότες. Το όνομά του σημαίνει ‘Άγριο Λευκό’ και συγγενεύει με το Traminer  που έχει ρίζες στην νότια Γαλλία. Περισσότερα από 275.000 εκτάρια Sauvignon Blanc είναι φυτεμένα στο κόσμο. Η ποικιλία αυτή βρίσκεται συνήθως στη Γαλλία, στο Μπορντό ή την κοιλάδα του Λίγηρα. Είναι επίσης γνωστό από τις περιοχές Pouilly-Fumé, Sancerre, Graves, Entre-Deux-Mers και Touraine . Στην Ιταλία βρίσκεται κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας. Στην Ισπανία φύεται στη κεντρική χώρα και μπορούμε να το βρούμε επίσης στη Ρουμανία και στη Μολδαβία, από χώρες του Παλαιού Κόσμου. Όσον αφορά τον Νέο Κόσμο το βρίσκουμε κυρίως στη Νέα Ζηλανδία, στις περιοχές Marlborough, Martinborough, Gisbourne, Hawkes Bay και Waipara Valley. Επίσης φύεται στην Αμερική, στη Σονόμα και την Νάπα της Καλιφόρνια και το συναντάμε και σε Χιλή, Νότιο Αφρική και Αυστραλία (νότια Αυστραλία και Βικτόρια).

Τα περισσότερα κρασιά Sauvignon Blanc είναι ξηρά, αν και μερικοί παραγωγοί σε περιοχές όπως η Νέα Ζηλανδία και η Καλιφόρνια αφήνουν ένα γραμμάριο ή δυο υπολειμματικά σάκχαρα για μια πιο πλούσια υφή. 

Τα πρωτογενή αρώματα φρούτων του Sauvignon Blanc είναι lime, πράσινο μήλο, φρούτα του πάθους και λευκό ροδάκινο. Ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα σταφύλια και πότε γίνεται το κρασί η γεύση κυμαίνεται από πικάντικο lime μέχρι ανθισμένη ροδακινιά. Αυτό που κάνει το Sauvignon Blanc μοναδικό από τα άλλα λευκά είναι η βοτανική γεύση του, με νότες γλυκιάς πιπεριάς ή πιπεριάς jalapeño, φραγκοστάφυλου, γρασιδιού, ακόμα και σπαραγγιού. Αυτές οι αποχρώσεις προέρχονται από αρωματικές ενώσεις που ονομάζονται πυραζίνες και είναι το μυστικό για την γεύση του Sauvignon Blanc. Άλλες γεύσεις που μπορούμε να συναντήσουμε στο Sauvignon Blanc είναι αχλάδι Ασίας, ακτινίδιο, νεκταρίνι. Αν το κρασί έχει παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια θα αναγνωρίσουμε γεύσεις βανίλιας, καρύδας, βουτύρου, μοσχοκάρυδου, κρέμας.

Ο βασικός κανόνας για να κάνετε μια ασφαλή επιλογή για Sauvignon Blanc είναι να προτιμήσετε τα πράσινα. Αυτό το κρασί με τις βοτανικές νότες του, ταιριάζει καλά με αντίστοιχα πράσινα βότανα. Αν στο φαγητό υπερισχύει η γεύση του βασιλικού, του δεντρολίβανου, του κόλιανδρου, του μαϊντανού ή του δυόσμου, τότε το πιθανότερο είναι ότι ένα Sauvignon Blanc θα ταιριάζει άψογα.

Συνδυάζεται με επιτυχία με κρέατα όπως κοτόπουλο, χοιρινή μπριζόλα, γαλοπούλα, με ψάρια και θαλασσινά όπως λαβράκι, πέρκα, μπακαλιάρο, πέστροφα, κοκκινόψαρο, μύδια, καβούρια, αστακούς και όστρακα, με βότανα και μπαχαρικά όπως μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, εστραγκόν, θυμάρι, μάραθο, άνηθο, φρέσκα κρεμμύδια και δεντρολίβανο, με μπαχαρικά όπως λευκό πιπέρι, κόλιανδρο, μάραθο, κουρκουμά και σαφράν, με μαλακά και ελαφρώς ξινά τυριά όπως τα κατσικίσια. Ταιριάζει με λαχανικά, αρκεί να τα σοτάρετε ή να τα αναμίξετε με άλλα πιο λιπαρά πιάτα, έτσι ώστε η οξύτητα του κρασιού να ισορροπήσει άψογα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανακατέψετε τα λαχανικά σε πιάτα όπως χούμους, πίτα με σπαράγγια, τζατζίκι, λαζάνια με λευκά φασόλια και κολοκυθάκια.

Όροι: 
Κατηγοριες: