Gewurztraminer το αγαπημένο της Αλσατίας

Το Gewurztraminer είναι μια ποικιλία σταφυλιών με ροζ χρώμα, που παράγει μερικά από τα πιο ξεχωριστά κρασιά του κόσμου, που διχάζουν το κοινό. Οι φλογεροί θιασώτες του Gewurztraminer λατρεύουν τα αρώματά και την ελαφρά ζωηρή γεύση του, ενώ οι δυσφημιστές του οδύρονται για την έλλειψη οξύτητας και τις προφανείς φρουτώδεις γεύσεις. Ελάχιστοι πάντως είναι αυτοί στους οποίους θα περάσει απαρατήρητο.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Η καταγωγή και η πατρότητα του Gewurztraminer είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Φαίνεται πιθανότερο να είναι μια αρωματική μετάλλαξη του Traminer. Το Gewurztraminer μέχρι το 1870 ήταν γνωστό απλά ως Traminer της Αλσατίας και ακόμη και μέχρι το 1970 και οι δύο ονομασίες αφορούσαν τα ίδια σταφύλια. Οι οινοποιοί της εποχής πάντως έχουν ένα ελαφρυντικό γιατί το Traminer είναι γνωστό για την γενετική του αστάθεια.

Τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας θεωρείται ότι προέρχονται από το Grand Cru της Αλσατίας, με αποτέλεσμα η περιοχή να διεκδικεί την πατρότητά του, παρά το γεγονός ότι η ποικιλία καταλαμβάνει μόνο το ένα πέμπτο των αμπελώνων της περιοχής. 

Τα πλούσια αργιλώδη χώματα της Αλσατίας, η γεωγραφική της θέση, η εδαφική μορφολογία, και το τοπικό κλίμα, αποδεικνύονται ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή των πλήρους σώματος κρασιών Gewurztraminer. Οι πρώτες περιγραφές προσδιόριζαν το Gewurztraminer σαν τυπικά lychee (λίτσι), ροδοπέταλο, με τούρκικη γεύση και άρωμα. Στον ουρανίσκο αφήνει το σημάδι της πλήρους υφής, χαμηλής οξύτητας, με στοιχεία πυρηνόκαρπων φρούτων (μάνγκο, ροδάκινο, βερύκοκκο) και πικάντικες γεύσεις τζίντζερ και κανέλλας.

Μικρές ποσότητες Gewurztraminer μπορεί να βρει κανείς στην Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ιταλία. Παράγεται επίσης κάτω από διάφορα συνώνυμα στην Ανατολική Ευρώπη αλλά αυτά τα κρασιά δεν εξάγονται.
Μπορεί να το βρει κανείς και ως Traminer Aromatico, Traminer Musqué, Traminer, Gentil Aromatique, Savagnin Rose Aromatique.

Συνοδεύει ιδανικά το σοταρισμένο χοιρινό με δαμάσκηνο (dry), τις καραβίδες (dry) την Panna cotta (sweet).

Όροι: 
Κατηγοριες: