Γνωριμία με το Syrah

Παρά το γεγονός ότι η χώρα καταγωγής του είναι αναμφισβήτητα η Γαλλία, υπάρχει μεγάλη σύγχυση για την καταγωγή του ονόματός του. Από όπου και αν προέρχεται το όνομά του πάντως, το Syrah αποτελεί ένα από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά στον κόσμο, εξαιρετικά δημοφιλές και αναζωογονητικό. 

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Στην χώρα καταγωγής του την Γαλλία, λέγεται Syrah, ονομασία που διατηρεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, τη Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, τον Καναδά, και τις περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα Σιράζ (Shiraz) έγινε δημοφιλές για την ποικιλία αυτή των σταφυλιών στην Αυστραλία, όπου έχει από καιρό καθιερωθεί ως η πιο καλλιεργήσιμη σκουρόχρωμη ποικιλία. Στην Αυστραλία, ονομαζόταν Hermitage μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά δεδομένου ότι η ονομασία αυτή είναι επίσης γαλλική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αυτή η ονομασία προκαλούσε πρόβλημα σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές και καταργήθηκε.

Η προέλευση του ονόματος Syrah αποδίδεται σε ένα τοπωνύμιο του Ιράν που παράγει το γνωστό κρασί Shirazi, και μύθοι υποστηρίζουν το σταφύλι Syrah προέρχεται από το Σιράζ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ροδανό. Τουλάχιστον δύο σημαντικές διαφορετικές εκδοχές του μύθου, δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς η ποικιλία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε από το Σιράζ στο Ροδανό. Στη μια εκδοχή, οι Φωκείς μπορεί να έφεραν το Syrah / Shiraz στην αποικία τους γύρω από τη Μασσαλία που ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. από τους Έλληνες. Το σταφύλι αργότερα θα πάει στον βόρειο Ροδανό.

Το σταφύλι Syrah φτιάχνει μερικά από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά στο κόσμο, με πλούσιο σώμα. Έχει γεύση σκούρων καρπών ( από μαύρα μούρα, ώριμο βατόμουρο, δαμάσκηνο, cassis κ.α.) μέχρι την αλμυρή γεύση μαύρης ελιάς. Όταν το δοκιμάζουμε ερχόμαστε στην αρχή αντιμέτωποι με μια γευστική γροθιά, η οποία όμως σιγά σιγά μαλακώνει και στο τέλος καταλήγει να αφήνει μια πικάντικη πιπεράτη νότα στην επίγευση. Λόγω λοιπόν του εμπροσθοβαρούς στυλ, το Syrah συχνά αναμιγνύεται με σταφύλια που προσθέτουν mid-palate, όπως το Cabernet Sauvignon (προσφιλές χαρμάνι στην Αυστραλία). Έτσι το κρασί αποκτά πιο πλήρη δομή. Παραδοσιακά στη Γαλλία, το Syrah αναμιγνύεται με Grenache που έχει ελαφρύ σώμα ή το ακόμα πιο πλούσιο Mourvedre, για να δημιουργήσει το κλασικό blend Côtes du Rhône.

Τα Syrah του παλαιού κόσμου από τη Γαλλία και την Ιταλία τείνουν να έχουν περισσότερη οξύτητα και πιο γήινα-ποώδη αρώματα. Τα κρασιά Syrah που προέρχονται από τις χώρες του Νέου Κόσμου (Αυστραλία, ΗΠΑ, Νότιο Αμερική) έχουν συνήθως πιο χαρακτηριστική τη γεύση του φρούτου, πιο πολλές νότες μπαχαρικών και την αίσθηση της βελανιδιάς.

Λόγω του πλούσιου σώματος, το Syrah ταιριάζει με έντονα φαγητά, με γεμάτη γεύση. Συνδυάζεται με οτιδήποτε (από μπλε τυρί μέχρι ψητά σχάρας) με προσοχή να μην σκεπαστούν οι λεπτές αποχρώσεις του κρασιού. Ταιριάζει καλύτερα με μαλακά κολλώδη τυριά, που απορροφούν τις πολλές τανίνες του. Με πικάντικα ψητά σχάρας προτιμήστε ένα Syrah Νέου Κόσμου και συγκεκριμένα Αυστραλίας με πιπεράτες νότες. Επίσης δοκιμάστε να καρυκεύσετε ελαφρά τα κρέατά σας με γλυκά μπαχαρικά, για να αναδείξετε τις λεπτές αποχρώσεις του Syrah.

Οι κυρίαρχες γεύσεις του κρασιού είναι οι γεύσεις φρούτων όπως τα blackberries, blueberries ενώ άλλες αναγνωρίσιμες γεύσεις μπορεί να είναι η ελιά, το πιπέρι, το γαρίφαλο, η βανίλια, η μέντα, η γλυκόριζα, η σοκολάτα, το μπαχάρι, το δεντρολίβανο, τα αλλαντικά, το λίπος μπέικον, ο καπνός, και κάποια βότανα. Αν ωριμάσει σε βαρέλι βελανιδιάς δίνει γεύση βαρελιού. Είναι μέτριο προς πλούσιο σε τανίνες και σε οξύτητα. Παλαιώνεται συνήθως 5-9 χρόνια ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να παλαιωθεί και μέχρι 25 χρόνια.

Παγκοσμίως καλλιεργούνται 1.861.000 στρέμματα με κυρίαρχες περιοχές την Γαλλία στις Côtes Du Rhone, την Αυστραλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, και την Χιλή. Οι οινοπαραγωγοί λένε συχνά ότι στο Syrah αρέσει η θέα, γιατί τα καλύτερα αμπέλια βρίσκονται συνήθως στη κορυφή των λόφων, εκεί όπου υπάρχει λιγότερο χώμα και τα αμπέλια παράγουν λίγα σταφύλια αλλά με πιο συμπυκνωμένο χυμό.

Όροι: 
Κατηγοριες: