Τα καυτά ροφήματα ενοχοποιούνται για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου

H επαναλαμβανόμενη κατανάλωση καυτών αφεψημάτων, όπως ο καφές και το τσάι, προκαλεί χρόνια θερμική κυτταρική βλάβη στον οισοφάγο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αποφαίνεται επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την επαναξιολόγηση διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από 1.000 κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.

 

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Πρόσφατη μελέτη που έγινε και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology», έδειξε ότι η κατανάλωση καυτών ροφημάτων ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Η Dr. Mariana Stern από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια μαζί με 22 άλλους επιστήμονες από 10 χώρες συναντήθηκαν στη Λυών της Γαλλίας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση καφέ, ή άλλων πολύ ζεστών ροφημάτων προκαλούν καρκίνο.

Όπως διαπιστώθηκε, δεν ευθύνεται ο ίδιος ο καφές αλλά η θερμοκρασία στην οποία είναι ο καφές και τα άλλα ροφήματα όταν τα καταναλώνουμε. Η ερευνητική ομάδα, επανεξέτασε περισσότερες από 1.000 μελέτες οι οποίες αφορούσαν πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και παρατήρησε ότι η κατανάλωση οποιοδήποτε ροφήματος με θερμοκρασία άνω των 65οC είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ομάδα επικινδυνότητας με τα ζεστά ροφήματα έχουν ενταχθεί το DDT, τα τηγανητά φαγητά σε υψηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Με βάση αυτά τα ευρήματα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωση του προειδοποιεί ότι τα ζεστά ροφήματα που ξεπερνούν τους 65 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο.

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ (είδος ροφήματος) καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70  βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με την θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ, το τσάι ή τη σοκολάτα τους κάτω από τους 60˚C, προσθέτοντας συχνά γάλα που μειώνει τη θερμοκρασία του ροφήματος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα πολύ καυτά ροφήματα αποτελούν μια πιθανή αιτία οισοφαγικού καρκίνου και πως υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι τα ροφήματα καθαυτά», ανέφερε ο Christopher Wild, διευθυντής της IARC της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου που εδρεύει στη Λυόν της Γαλλίας και ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Η Dr. Stern συμπλήρωσε ότι αξιολόγησαν πιο προσεκτικά την επίδραση του ίδιου του καφέ αλλά και την επίδραση της θερμοκρασίας στην οποία καταναλώνεται και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και καρκίνου του οισοφάγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θερμοκρασία στην οποία πίνεται το ρόφημα.

Παρόμοιες σχέσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα πολύ ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. όπως τόνισε.  Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η όγδοη πιο συχνή αιτία καρκίνου παγκοσμίως και μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνου, με περίπου 400.000 θανάτους το 2012 (5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο).

Όροι: 
Κατηγοριες: