Μήπως ο καφές και το αλκοόλ επιδεινώνουν τις αρρυθμίες;

Οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το αλκοόλ και τον καφέ καθώς ενοχοποιούνται ότι επηρεάζουν αρνητικά όσους πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, την συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς. 

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ γνωστή και συνήθης ρυθμική διαταραχή της καρδιάς. Σύμφωνα με στατιστικές, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν προσβληθεί από αυτήν παγκοσμίως. Η ασθένεια αυτή κάνει την καρδιά να κτυπάει σε ένα χαοτικό ρυθμικό μοτίβο που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένη ροή του αίματος προς το σώμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης σύγχυση, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, οι γιατροί συστήνουν και αλλαγή του τρόπου ζωής αλλά και διατροφής, μεταξύ άλλων μειώνοντας τα λίπη και την πρόσληψη νατρίου και αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Εκτός από όλα αυτά, οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση και τα συστατικά τους μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.  Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να ψάχνουν τον ακριβή λόγο που συμβαίνει αυτό καθώς οι παράγοντες που είναι δυνατόν να ενεργοποιήσουν την κολπική μαρμαρυγή είναι πολλοί και μπορεί να λειτουργούν είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε από κοινού. Συμπερασματικά αναφέρουν ότι  είναι δύσκολο να πουν με ακρίβεια πόση καφεΐνη ή αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο επεισόδιο.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Medical News Today, το αλκοόλ ευθύνεται για ένα συγκεκριμένο τύπο της κολπικής μαρμαρυγής, γνωστό και ως Holiday Heart Syndrome (HHS) και αφορά την ξαφνική εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα που ενώ είναι, κατά τα άλλα, σε φόρμα και υγιή, έχουν πρόσφατα καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Η εκτίμηση που δίνεται από τους υπεύθυνους φορείς αναφέρει 5 ποτά για τους άνδρες και 4 για τις γυναίκες σε διάστημα δύο ωρών.

Πολλά τρόφιμα και ποτά περιλαμβάνουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα καθώς και τα ενεργειακά ποτά. Μια παλαιότερη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition,  αποκάλυψε ότι η καφεΐνη είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή μόνο όταν προσλαμβάνεται σε πολύ υψηλή δόση και σε έκτακτες περιστάσεις. Γενικότερα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ασθενείς με αρρυθμίες, μπορούν να καταναλώνουν καφεΐνη με μέτρο, αφού συμβουλευτούν το γιατρό τους και αφού έχει προηγηθεί λεπτομερής σωματική ανάλυση.

Όροι: 
Κατηγοριες: