Οι θερμίδες από τα σακχαρούχα ποτά είναι χειρότερες από άλλες

Όλα τα τρόφιμα μπορούν να μας προσθέσουν βάρος εάν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, αλλά κάποιες θερμίδες - ειδικά αυτές που προέρχονται από τα σακχαρούχα ροφήματα - θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία μας συγκριτικά με άλλες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Είναι κάποιες θερμίδες καλύτερες από άλλες; Ναι, υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Τον περασμένο χρόνο, 22 ερευνητές έθεσαν την εξής ερώτηση: Είναι όλες οι θερμίδες ίσες σε σχέση με τις επιδράσεις τους στην καρδιομεταβολική νόσο και την παχυσαρκία; Η καρδιομεταβολική νόσος είναι ο όρος-ομπρέλα για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η ομάδα ήθελε να καταλάβει, για παράδειγμα, αν 10 θερμίδες από μια τηγανητή πατάτα και 10 θερμίδες από ένα μήλο ήταν ίσες ως προς τον τρόπο που επηρέαζαν το σώμα, παρόλο που περιέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Για να απαντήσουν στην ερώτηση, οι ερευνητές έκαναν μια ανασκόπηση των τρεχουσών μελετών σχετικά με το πώς η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιομεταβολικές παθήσεις και τόνισαν το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες. Περίπου το 69% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 40% είναι παχύσαρκοι. Οι θερμίδες από κορεσμένα λιπαρά και σακχαρούχα ποτά συνδέονταν με καρδιομεταβολικές ασθένειες, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο κέρδισε βάρος, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews.
Η Kimber Stanhope, ερευνητική διατροφική βιολόγος στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της California-Davis και κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Το νέο είναι ότι μια εντυπωσιακή ομάδα επιστημόνων με τεράστια εμπειρία στη διατροφή και το μεταβολισμό συμφωνεί με το συμπέρασμα ότι τα σακχαρούχα ροφήματα αυξάνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με ίσες ποσότητες αμύλου ». Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών που υπάρχουν σε μερικούς ξηρούς καρπούς, σπόρους και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου σε σύγκριση με ίσες ποσότητες κορεσμένων λιπών, όπως αυτές που απαντώνται στο κόκκινο κρέας. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα γιαούρτια και το τυρί, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λίπη, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

Οι συγγραφείς κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το υποκατάστατο της ζάχαρης ασπαρτάμη δεν προκαλεί αύξηση βάρους στους ενήλικες. Υπήρξαν φόβοι ότι η ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, αλλά ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης συμφωνούν ότι τα 40 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ασπαρτάμης. "Αν κάποιος απλός άνθρωπος μπει στο διαδίκτυο και αναζητήσει αποτελέσματα για την ασπαρτάμη, θα πειστεί ότι η ουσία αυτή θα του προσθέσει βάρος, κάτι που όμως δεν ισχύει", δήλωσε η Stanhope. "Με λίγα λόγια, καμία ανθρώπινη μελέτη σε μη θερμιδικά γλυκαντικά δεν δείχνει αύξηση του σωματικού βάρους". Και πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πάρουμε ακριβείς απαντήσεις σε πολλά διαφορετικά θέματα διατροφής. Ωστόσο, όλοι συμφωνούμε ότι ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής που αποτελείται από ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη προάγει την υγεία, σε σύγκριση με το επεξεργασμένο, τυπικό μοτίβο της δυτικής διατροφής».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: