Σχετικα Αφιερωματα

Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενήλικες και παιδιά παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους, φαινόμενο που τροφοδοτείται από την αστικοποίηση, την κακή διατροφή και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος το 2015, αυξάνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω παχυσαρκίας κατά 28% σύμφωνα με μια νέα έρευνα.  "Οι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα παραπανήσια τους κιλά, το κάνουν με δική τους ευθύνη", δήλωσε ο Christopher Murray, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. 

Η έρευνα έδειξε ότι το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και συμπεριλαμβάνει περιοχές στον πλανήτη που είχαν ιστορικά έλλειψη τροφίμων, όπως η Αφρική. Η αμερικανική αυτή μελέτη, εξέτασε 195 χώρες, ολόκληρο δηλαδή τον παγκόσμιο πληθυσμό και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας τουλάχιστον διπλασιάστηκαν σε 73 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βενεζουέλας και του Μπουτάν - από το 1980 έως το 2015, αλλά και στις περισσότερες άλλες χώρες παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Αναλύοντας περίπου 1.800 group δεδομένων από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό βάρος διαδραμάτισε ρόλο σε τέσσερα εκατομμύρια θανάτους το 2015, από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νεφροπάθειες και άλλους παράγοντες. Το ποσοστό θνησιμότητας κατά κεφαλήν αυξήθηκε κατά 28% από το 1990 και, συγκεκριμένα, το 40% των θανάτων ήταν μεταξύ ατόμων που ήταν υπέρβαρα αλλά όχι αρκετά για να χαρακτηριστούν παχύσαρκα. Το 2015, το υπερβολικό βάρος έπληξε 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που ισούται με το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σχεδόν 108 εκατομμύρια παιδιά και πάνω από 600 εκατομμύρια ενήλικες θεωρούνται παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30, δήλωσαν οι ερευνητές και περισσότερο από το 60% των θανάτων σημειώθηκαν μεταξύ αυτής της ομάδας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980, φθάνοντας σε επιδημικές διαστάσεις. Τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονταν ταχύτερα από ό,τι μεταξύ των ενηλίκων σε πολλές χώρες, όπως η Αλγερία, η Τουρκία και η Ιορδανία. Εν τω μεταξύ, σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων παιδιών, πάνε για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής ενοχοποιούνται κυρίως  για την κατάσταση αυτή, ανέφεραν οι ειδικοί. Η αστικοποίηση και η οικονομική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και στις φτωχές χώρες, όπου ένα μέρος του πληθυσμού δεν έχει αρκετή τροφή, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό παραμερίζει τις παραδοσιακά πλούσιες σε λαχανικά δίαιτες για χάρη των μεταποιημένων τροφίμων.
 

Όροι: 
Κατηγοριες: