Η τεκίλα, οι θερμίδες και ο διαβήτης

Η τεκίλα είναι ένα από τα ποτά που λόγω της σύστασής τους δεν μπαίνει στη διαδικασία της πέψης από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τα γλυκαντικά της στοιχεία να μην διαλύονται και να μην πηγαίνουν στο αίμα. 

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Το γλυκαντικό που περιέχει η τεκίλα λέγεται αγαυίνη. Προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχεται και το νέκταρ αγαύης, αλλά σε αντίθεση με το νέκταρ δεν περιέχει θερμίδες. 

Η Ένωση Αμερικανών Χημικών δημοσίευσε μελέτη , η οποία έδειχνε την επίδραση της τεκίλας σε ανθρώπους που έκαναν δίαιτα. Το μυστικό βρίσκεται στα σάκχαρα του φυτού απ’ όπου προέρχεται η τεκίλα. Τα συγκεκριμένα αυτά σάκχαρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ένα πολύ μεγάλο όφελος για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ενώ είναι χρήσιμα και για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Η αγαυίνη ανήκει στην κατηγορία των γλυκαντικών που ονομάζονται φρουκτάνες, μια φυσική μορφή φρουκτόζης που διαφοροποιείται χημικά από το νέκταρ αγαύης.

Η αγαυίνη, λοιπόν, επειδή δεν περνάει από τη διαδικασία της πέψης, δεν διαλύεται ώστε να μετατραπεί σε γλυκόζη στο αίμα. Έτσι η γλυκόζη στο αίμα παραμένει σταθερή ή τουλάχιστον παραμένει σε ένα διαχειρίσιμο για τον οργανισμό επίπεδο, ενώ ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει τόσες θερμίδες, όσες με άλλα γλυκαντικά. 

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές δεν διατηρεί μόνο σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα αλλά αυξάνει το πεπτίδιο-1 (GLP-1), ένα πεπτίδιο που θεωρείται χρήσιμο στους ανθρώπους με διαβήτη και το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε πολλές θεραπείες.

Μελέτη έγινε και στο «Center de Investigación y de Estudios Avanzados» στο Μεξικό. 

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν ποντίκια και τα χώρισαν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ κατανάλωσε αγαυίνη με το νερό, ενώ το δεύτερο όχι. Στο τέλος της έρευνας, τα ποντίκια με την αγαυίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και μεγαλύτερα επίπεδα ινσουλίνης.
«Βρήκαμε πως από τη στιγμή που η αγαυίνη ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου και αυξάνει το GLP-1, αυξάνει επίσης και τα ποσοστά της ινσουλίνης» λέει ο Δρ Mercedes G. Lopez, «Οι αγαυίνες δεν είναι ακριβές και δεν έχουν γνωστές παρενέργειες άλλες εκτός του ότι δεν είναι καλά ανεκτές από κάποιους ανθρώπους».
Συμπερασματικά. Κανείς δεν λέει ότι η τεκίλα, όπως και όλα τα αλκολούχα ποτά είναι καλά για την υγεία. Ωστόσο, αν κάποιος έχει λόγους για το σάκχαρό του και έχει βγει για ένα ποτό, ίσως η τεκίλα να είναι μια καλή επιλογή. 

Όροι: 
Κατηγοριες: