Και όμως, το ουίσκι μπορεί να είναι ωφέλιμο!

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται μια κακή συνήθεια για τους ανθρώπους. Είναι γενικώς παραδεκτό άλλωστε πως το η παρουσία του αλκοόλ στον οργανισμό και η προσπάθεια για μία υγιή ζωή δεν είναι δύο συμβατές έννοιες. Όλοι γνωρίζουν ωστόσο πως ορισμένα ποτά, όπως το κρασί ή η μπύρα, αν καταναλώνονται χωρίς υπερβολές έχουν και τα θετικά τους. Αν δεν το παρακάνετε, το ουίσκι είναι ένα από τα οινοπνευματώδη ποτά που δεν κάνουν κακό στον οργανισμό, αντίθετα έχει θετικές συνέπειες. 

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Κι όμως, το ουίσκι δεν είναι τόσο κακό για τον οργανισμό μας. Φυσικά, όπως ισχύει και για κάθε αλκοολούχο ποτό, πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση. Αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία που συνοδεύουν το ουίσκι. Για παράδειγμα, μας βοηθάει να χάσουμε βάρος, καταπολεμά την εμφάνιση της άνοιας, βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, προλαμβάνει τον διαβήτη, εμποδίζει τον καρκίνο, εξαλείφει τους θρόμβους του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές δηλαδή, το ουίσκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ποτά.

Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά, προκειμένου να αναλύσουμε τις ευεργετικές δυνατότητες που έχει το ουίσκι:

Απώλεια Βάρους:

Η απώλεια βάρους συνδέεται πολλές φορές με αρνητικό τρόπο με το αλκοόλ και αυτό είναι προφανώς σωστό. Ωστόσο η κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο μπορεί να καταστήσει ως κάτι θετικό αυτό το χαρακτηριστικό. Ειδικά αν μιλάμε για το ουίσκι, το οποίο δεν εμπεριέχει λίπος! Φυσικά εμπεριέχει θερμίδες και υδατάνθρακες υπό μορφή αλκοόλης ενώ τα σάκχαρα γρήγορα διαλύονται και χρησιμεύουν στο σώμα. Με άλλα λόγια, αν δεν θέλετε να πάρετε βάρος αλλά σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ, χίλιες φορές να πίνετε ουίσκι παρά οποιοδήποτε άλλο ποτό.

Καταπολέμηση άνοιας:

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, το ουίσκι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πάθετε ανοία ή αλτσχάιμερ. Το ελλαγικό οξύ που βρίσκεται στο ουίσκι ενισχύει τα νεύρα του εγκεφάλου, που όταν εξασθενούν συμβάλλουν στην δημιουργία ανοίας. Φυσικά, πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμα φορά: αυτό αφορά την κατανάλωση με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση καίει τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Υγεία της καρδιάς:

Μια σειρά από μελέτες έχουν αποδείξει πως το ουίσκι μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά την υγεία της καρδιάς. Όσο το σώμα μας γερνάει η καρδιά μας γίνεται πιο αδύναμη ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως όσοι καταναλώνουν μέτρια ποσότητα ουίσκι σε τακτική βάση έχουν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής!

Εξάλειψη των θρόμβων του αίματος:

Όπως έχει αποδειχθεί, το ουίσκι μειώνει σημαντικά την πήξη του αίματος. Η πήξη του αίματος είναι μια χρήσιμη λειτουργία για το σώμα μας όταν τραυματιζόμαστε αλλά όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία του σώματός μας, μπορεί να είναι καταστροφική  καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και ακόμα και θάνατο. Το ουίσκι κάνει το αίμα να ρέει καλύτερα και να πήζει πιο δύσκολα, κάτι που οδηγεί στην αποφυγή όλων αυτών των κινδύνων.

Καταπολέμηση του καρκίνου:

Το ουίσκι εμπεριέχει εξαιρετικά υψηλή ποσότητα από ελλαγικό οξύ, που είναι μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούμε να καταναλώνουμε καθώς εξουδετερώνει τα επιβλαβή υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, διαφόρων καρδιακών παθήσεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της πρόωρης γήρανσης.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν πως το ουίσκι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά ποτέ δεν υπήρχαν συγκεκριμένες αποδείξεις. Πρόσφατα ωστόσο αποδείχθηκε επιστημονικά πως το ουίσκι πράγματι ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση κρυολογημάτων, ασθενειών και λοιμώξεων.

Καταπολέμηση του διαβήτη:

Η μέτρια κατανάλωση ουίσκι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα διαβητικών προβλημάτων κατά 30% με 40% κι αυτό γιατί το ουίσκι βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, κάτι που μειώνει αντίστοιχα την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Μερικές αναγκαίες διευκρινήσεις...

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται εξαιρετικά οφέλη για την υγεία αλλά φυσικά, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία. Ο αλκοολισμός και γενικότερα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ επιζήμια για τη υγεία και αυτόματα, όποιο όφελος υπάρχει από μια μέτρια κατανάλωση ουίσκι, αναιρείται. 

Ειδικά αν κάποιος πίνει κάθε μέρα, ακόμα και μικρές ποσότητες, αυξάνει την ανοχή του οργανισμού στο αλκοόλ και αυτό είναι μια επικίνδυνη και ανθυγιεινή εξέλιξη καθώς μπορεί να αυξήσετε το ποτό πριν το καταλάβετε. Γι' αυτό λοιπόν, όσο καλό και αν κάνει το ουίσκι, πρέπει να το πίνουμε με μέτρο.

Όροι: 
Κατηγοριες: