Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια προσφορά μπύρας

Η εκτεταμένη και σοβαρή ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις του κριθαριού παγκοσμίως, επηρεάζοντας το συστατικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπύρας.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Παρασκευασμένη κυρίως από βύνη κριθαριού, αυτό το σημαντικό σιτηρό αποτελεί το αντικείμενο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Plants  και η οποία υποδηλώνει μείωση της παγκόσμιας προμήθειας μπύρας λόγω της ακραίας ξηρασίας και της θερμότητας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Irvine μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωπονικών Επιστημών, το Ιnternational Maize and Wheat Improvement Center του Μεξικού και το Πανεπιστήμιο East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι:

ο συνδυασμός της ξηρασίας και της έντονης θερμότητας από την αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει σε απότομη πτώση στις αποδόσεις των καλλιεργειών του κριθαριού, του κύριου συστατικού της μπύρας.

"Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, οπότε το να πρέπει οι άνθρωποι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να πιουν ένα ποτήρι μπύρα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο συγκριτικά ", δήλωσε ο Steven Davis, αναπληρωτής καθηγητής στο UCI και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πέντε μοντέλα βασισμένα σε τρέχοντα και αναμενόμενα μελλοντικά επίπεδα καύσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Διαπίστωσαν ότι τα ακραία φαινόμενα όπως η ξηρασία και η υπερβολική ζέστη, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις του κριθαριού παγκοσμίως που κυμαίνονταν σε ποσοστά από 3% έως 17%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μέρη του κόσμου όπου καλλιεργείται κριθάρι, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων μεγάλων πεδιάδων, των καναδικών λιβαδιών, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της ασιατικής στέπας, αναμένεται να παρουσιαστούν αυξανόμενα φαινόμενα ταυτόχρονης ξηρασίας και κυμάτων θερμότητας τα οποία θα οδηγήσουν σε αυξημένες απώλειες  των καλλιεργειών. "Η μελέτη μας έδειξε ότι ακόμη και μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ξηρασίας και των υπερβολικών θερμοκρασιών στις περιοχές καλλιέργειας κριθαριού", δήλωσε ο Nathan Mueller, ένας από τους συγγραφείς.

Οι περισσότερες από τις καλλιέργειες κριθαριού στον κόσμο χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, με μόλις το 17% να χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους σε διαμάχες και αντιθέσεις στο μέλλον για το αν θα αποφάσιζαν να ταΐσουν τα ζώα ή να φτιάξουν ποτά για τον άνθρωπο. Για να υποστηρίξει αυτό το μελλοντικό σενάριο, η ερευνητική ομάδα εισήγαγε μια πτώση της προσφοράς κριθαριού στο υπολογιστικό μοντέλο γενικής ισορροπίας που χρησιμοποιούν.  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναλογία των σιτηρών που πηγαίνει στην παραγωγή μπύρας μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι, με μια λέξη, θεωρούν πως ναι, τελικά θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα συμβεί με το κόστος της μπύρας όταν το κριθάρι θα γίνει σπανιότερο. Η τιμή θα αυξάνεται συνεχώς, ειδικά στις χώρες που αγαπούν την μπύρα όπως το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία και την Πολωνία. Αυτό σημαίνει ότι σε χρόνια ξηρασίας, ένας καταναλωτής μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον το ισοδύναμο περίπου $ 20 για να αγοράσει μια εξάδα από την αγαπημένη του μπύρα.

"Η έρευνα έχει αρχίσει να προβάλλει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, εστιάζοντας στις βασικές καλλιέργειες όπως είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και το ρύζι", δήλωσε ο Dabo Guan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia. Ωστόσο, εάν οι προσπάθειες προσαρμογής θέσουν τις ανάγκες με σειρά προτεραιότητας, οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να υπονομεύσουν τη διαθεσιμότητα, τη σταθερότητα και την πρόσβαση σε προϊόντα «πολυτελείας» σε μεγαλύτερο βαθμό από τα βασικά τρόφιμα. Η ασφάλεια της διατροφής των ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές πτυχές της κοινωνίας. "Αν και έχει δοθεί κάποια προσοχή στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολυτελείς καλλιέργειες όπως ο οίνος και ο καφές, η επίδραση στην μπύρα δεν έχει αξιολογηθεί προσεκτικά. Μια επαρκής προμήθεια μπύρας μπορεί να βοηθήσει στη σταθερότητα της διασκέδασης και της επικοινωνίας στην κοινωνία ", σύμφωνα με τον Guan.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε άλλα συστατικά της μπύρας, όπως ο λυκίσκος. Αλλά η χρήση άλλων σπόρων όπως το σιτάρι για παρασκευή είναι απίθανο να είναι μια επιλογή, καθώς όλες οι καλλιέργειες θα υποφέρουν από ακραίες καιρικές συνθήκες. Ούτε αυτό που ο καθηγητής Guan ονομάζει άλλα "είδη πολυτελείας" θα είναι μια εναλλακτική πηγή ευχαρίστησης: Όλα αυτά θα είναι πιο ακριβά - σοκολάτα, καφές και τσάι - όλες αυτές οι καλλιέργειες πρόκειται να υποφέρουν", πρόσθεσε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: