Αποφύγετε τη μίξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ

Μια νέα μελέτη διερεύνησε πώς η ταυρίνη, το κύριο συστατικό των ενεργειακών ποτών, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης ενεργειακών ποτών με αλκοόλ ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση και να προκαλέσει επικίνδυνες συμπεριφορές.

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός μπορεί να ευθύνεται για το ότι οι συγκεκριμένοι πότες είναι λιγότερο ικανοί στο να έχουν επικοινωνία με τους γύρω τους και μειώσουν την ικανότητά τους να αισθάνονται φόβο. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν όσοι αναμειγνύουν τα ποτά με αυτό τον τρόπο, δεν εξουδετερώνεται η κατασταλτική φύση του οινοπνεύματος, και ουσιαστικά εξαπατούνται με το να πιστεύουν ότι αισθάνονται πιο ξύπνιοι και λιγότερο μεθυσμένοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Maria στη Βραζιλία πήραν την ταυρίνη, ένα κοινό συστατικό των ενεργειακών ποτών, το ανακάτεψαν με αλκοόλ και την τέσταραν σε 192 ζεβρόψαρα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Psychiatric Research. Τα ζεβρόψαρα στα οποία δόθηκε ο συνδυασμός συγκρίθηκαν στη συνέχεια με εκείνα που είχαν εκτεθεί ξεχωριστά σε νερό, ταυρίνη ή αλκοόλ. Οι επιστήμονες μελέτησαν κατόπιν τα ψάρια για να δουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς ανταποκρίθηκαν σε πιθανές απειλές. Τα ζεβρόψαρα έχουν παρόμοιες βιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις στο αλκοόλ και είναι ένα εξαιρετικά κοινωνικό είδος, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για τη μελέτη των επιπτώσεων του αλκοόλ στη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψάρια που είχαν εκτεθεί σε συνδυασμό αλκοόλ και ταυρίνης ήταν λιγότερο πιθανό να κοινωνικοποιηθούν με τα άλλα και ήταν πιθανότερο να έχουν επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως το να αφιερώνουν χρόνο σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν "ζώνη θηρευτή". "Συνολικά, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η ανάμιξη αλκοόλ και ταυρίνης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξησης ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ", δήλωσε ο Δρ. Matt Parker, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι τα ενεργειακά ποτά σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την κρίση τους και πρέπει να τα καταναλώνουν με προσοχή ».

Ο Parker δήλωσε επίσης ότι αυτή η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη του είδους που υποδεικνύει ότι η ανάμειξη αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμπεριφορών όπως οι τσακωμοί και η βία.

"Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η γενική κατάχρηση οινοπνεύματος αποτελούν βασικό πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον αριθμό των εισαγωγών σε νοσοκομεία που οφείλονται σε ασθένεια ή τραυματισμό μετά από δηλητηρίαση, να κοστίζει εκατομμύρια στο NHS κάθε χρόνο", πρόσθεσε ο Parker. "Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές μας και σε χαμηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ευφορία. Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, αυτή η χαμηλή αναστολή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως καβγάδες ή επικίνδυνη συμπεριφορά».

Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και ταυρίνης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη έγινε με ψάρια και όχι με ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, η Red Bull, η εταιρία ενός από τα πιο γνωστά ενεργειακά ποτά παγκοσμίως, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες καταναλώνοντας το ποτό αυτό με αλκοόλ. "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Red Bull Energy Drink έχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα (αρνητικό ή θετικό) που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ", αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας https://energydrink-my.redbull.com/red-bull-and-alcohol . Η Red Bull δηλώνει επίσης ότι αυτό υποστηρίζεται και από απόφαση του UK Committee on Toxicity .

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: