Γιατί η μπύρα προκαλεί συσσώρευση λίπους;

Η μπύρα είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό, που γίνεται από σιτηρά, όπως κριθάρι, σιτάρι ή σίκαλη, που έχει υποστεί ζύμωση με μαγιά. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές, που έχει διχάσει τους επιστήμονες για τα ευεργετικά της συστατικά και την δράση της στον οργανισμό ειδικότερα για τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. 

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Η μπύρα αποτελεί ένα ποτό το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Περιέχει κάλιο νάτριο και μια πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όμως για να αποτελέσουν ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό θα έπρεπε να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες αλκοόλης την οποία περιέχει, οπότε θα έπαυε να είναι ευεργετική. Ύστερα από σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε, πως μπορεί να συμβάλλει στην αυξήσει του τοπικού λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, αυτό οφείλεται στο γεγονός των  υπερθερμίδων που περιέχει, καθώς φτάνει στα επίπεδα όσο ενός αναψυκτικού. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλώντας σας να τρώτε περισσότερο, έτσι πίνοντας μπύρα τακτικά συνεισφέρει ένα σημαντικό αριθμό άσκοπων θερμίδων στη διατροφή σας.

Επιπλέον, η  κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας από την καύση του λίπους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα έχει προτεραιότητα τη διάσπαση του αλκοόλ, σε σχέση με άλλες πηγές καυσίμων, έτσι μετά από τακτική κατανάλωση θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού λίπους, αφού το λίπος συσσωρεύεται και δεν καίγεται. Ωστόσο, μελέτες έχουν βρει ανάμεικτα αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, πίνοντας μπύρα τακτικά, αλλά μέτρια σε μερίδες, λιγότερο από 500 ml, ημερησίως, δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους ή του λίπους της κοιλιάς.

Η μπύρα περιέχει άνθη του φυτού λυκίσκου, ώστε να δώσει τη χαρακτηριστική γεύση του, αυτό είναι γνωστό ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα , συστατικά των φυτών που μπορούν να μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων στο σώμα σας, πράγμα επικίνδυνο, καθώς μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές αυξάνοντας το τοπικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Ωστόσο, αν και είναι πιθανό ότι οι άνδρες που πίνουν μπύρα εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυτοοιστρογόνα, δεν είναι γνωστό το πώς αυτά τα συστατικά των φυτών επηρεάζει το βάρος ή το κοιλιακό λίπος. Αξίζει περεταίρω διερεύνησης από τους επιστήμονες ενώ μια μέτρια κατανάλωση δεν βλάπτει, όπως ισχύει για όλα τα αλκοολούχα ποτά, καθώς οι παρενέργειες από το αλκοόλ κυρίως στο ήπαρ, τις περισσότερες φορές, είναι ανεπανόρθωτες.

Όροι: 
Κατηγοριες: