Κρεμμύδια με αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με τις μελέτες του ερευνητικού πανεπιστημίου του Cornell, οι ερευνητές απομόνωσαν  χημικές ουσίες από διάφορα είδη κρεμμυδιών και τα μελέτησαν σε καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου και του ήπατος ,τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που τόλμησαν να μιλούν για καινούργια αντικαρκινικά φάρμακα. 

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022

Βασικά συστατικά του κρεμμυδιού είναι τα φλαβονοειδή και οι φαινόλες, όπου αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό. Βέβαια δείγματα πάρθηκαν από διαφορετικά είδη κρεμμυδιών, καθώς η αναλογία των ουσιών αυτών διέφερε άρα και η δράση του στα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μελέτησαν ανάμεσα στα κρεμμύδια με διαφορετικό χρώματος βολβού τον κίτρινο τον άσπρο και τον κόκκινο, καθώς και του φρέσκου κρεμμυδιού. Παρατήρησαν ότι, τα κίτρινα κρεμμύδια είχαν έντεκα φορές περισσότερη ποσότητα σε φλαβονοειδή  απ ΄ ότι τα κρεμμύδια με λευκό βολβό, ενώ τα φρέσκα κρεμμύδια έξι φορές περισσότερες φαινόλες σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Διαπίστωσαν ότι στα καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου καλύτερα αποτελέσματα είχαν τα κρεμμύδια τα φρέσκα και αυτά με τον κόκκινο βολβό. Στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος ανασταλτική δράση παρατηρήθηκε στα κόκκινα τα κίτρινα και τα φρέσκα κρεμμύδια.

Η αντικαρκινική αυτή δράση του κρεμμυδιού στηρίζεται στη δέσμευση των ελευθέρων ριζών από τις φαινόλες και τα φλαβονοειδή χαρίζοντας, έτσι στο κρεμμύδι όχι μόνο αντικαρκινική δράση άλλα και αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριδιακή και υποαλλεργική. Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλα είδη καρκίνου και πιο επιθετικής μορφής όπως του πνεύμονα και του προστάτη. 

Φωτογραφία από τον χρήστη Ylanite Koppens στο Pexels

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: