Μανιτάρι-γίγαντας, βάρους 4 κιλών βρέθηκε στο Ρέθυμνο

Η ανάβαση στο βουνό Κέδρος στο Ρέθυμνο επεφύλασσε μια αναπάντεχη αλλά και ευχάριστη έκπληξη σε μια ομάδα που συμμετείχε σε βιωματικό τουριστικό πρόγραμμα.

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

Ένα μοναδικό στο είδος του μανιτάρι calvatia gigantea ανακαλύφθηκε στο Όρος Κέδρος στο Ρέθυμνο, στην πλευρά του Αμαρίου στα 1700 μ. Είχε δε διάμετρο 31 cm, ύψος 21 cm και βάρος 3 κιλά και 900 γραμμάρια. Το γιγαντιαίο μανιτάρι ανακάλυψε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα του Δήμου Αμαρίου Γεώργιος Σταθωράκης (Ρηγογιώργης), ο οποίος είναι μετακινούμενος ποιμένας του Νότιου Ψηλορείτη και Κέδρους και μέλος της ομάδας βιώσιμου τουρισμού κα ανάδειξης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και των προϊόντων της.

Το μανιτάρι μοιάζει με τεράστια άσπρη μπάλα και όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και μουσείου Μανιταριών πιστοποίησε ότι πρόκειται για το είδος calvatia gigantea και αυτή είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή στην Κρήτη για το συγκεκριμένο είδος μανιταριού.  Αποξηραμένη φέτα και φωτογραφίες του μανιταριού στάλθηκαν στον κ. Κωνσταντινίδη προκειμένου να το συμπεριλάβει στο βιβλίο για τα μανιτάρια της Κρήτης που ετοιμάζει.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: cretalive.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: