Φινόκιο, το ντελικάτο λαχανικό που μοσχοβολάει Μεσόγειο

Μπορεί να μην βρίσκεται πάντα στη λίστα με τα ψώνια μας αλλά το φινόκιο, η γνωστή μας μαραθόριζα, αξίζει σίγουρα της προσοχής μας. Αυτό το αρωματικό λαχανικό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, έχει γεύση γλυκόριζας και μπορεί να προστεθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα. 

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Το φινόκιο είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφική κουλτούρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η φήμη του χρονολογείται από την αρχαιότητα και αντικατοπτρίζεται στις μυθολογικές παραδόσεις. Οι ελληνικοί μύθοι δηλώνουν ότι το μάραθο δεν ήταν μόνο στενά συνδεδεμένο με τον Διόνυσο, αλλά ότι ένας μίσχος μάραθου ήταν αυτός που πέρασε τη γνώση από τους θεούς στους ανθρώπους. Ο βολβός, ο μίσχος, τα φύλλα και οι σπόροι του είναι όλα βρώσιμα. Το φινόκιο ανήκει στην οικογένεια Umbellifereae και σχετίζεται στενά με τον μαϊντανό, τα καρότα, τον άνηθο και τον κόλιανδρο. Ήταν σεβαστό από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους για τις φαρμακευτικές και μαγειρικές του ιδιότητες και σήμερα καλλιεργείται σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και στην Εγγύς Ανατολή. Η αρωματική του γεύση είναι μοναδική, η τραγανή υφή του είναι παρόμοια με αυτή του σέλινου και θυμίζει γλυκόριζα και γλυκάνισο, τόσο πολύ που συχνά συγχέουν τους σπόρους του με αυτούς του γλυκάνισου.

Ένας βολβός φινόκιο βάρους 234 γραμ. περιέχει:

  • 73 θερμίδες
  • 0.47 γρ. λίπους
  • 2.9 γρ. πρωτεΐνη
  • 17 γρ. υδατανθράκων
  • 7.3 γρ. διαιτητικών ινών
  • Καθόλου χοληστερόλη

Οφέλη για την υγεία

  • Η βιταμίνη C, η πιο δραστική βιταμίνη στο μάραθο (17% της ημερήσιας αξίας), έχει τη δύναμη να καταστρέφει τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες και να ενισχύει το ανοσοποιητικό.
  • Άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στο φινόκιο είναι το κάλιο, ένας ηλεκτρολύτης που καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση και το φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη μετατροπή δυνητικά επικίνδυνων μορίων (ομοκυστεΐνη) σε καλοήθη μορφή.
  • Οι φυτικές ίνες που περιέχει περιορίζουν τη συσσώρευση χοληστερόλης, απορροφούν το νερό στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην εξάλειψη των καρκινογόνων ουσιών από το παχύ έντερο.
  • Αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν υποστηρικτικούς ρόλους, όπως το μαγγάνιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο χαλκός.
  • Τα μακριά, χαριτωμένα φύλλα πάνω από τους βολβούς του μάραθου περιέχουν αρκετές σημαντικές βιταμίνες, όπως το παντοθενικό οξύ, την πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), τη νιασίνη, τη ριβοφλαβίνη και τη θειαμίνη. Οι φυτοθρεπτικές ουσίες στους σπόρους και βολβούς του περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή ρουτίνη, κερσετίνη και καμφερόλη, όλα με αντιοξειδωτική δράση, αντιστεκόμενα στη μόλυνση, τη γήρανση και τις εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες.
  • Αλλά το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό σε αυτό το λαχανικό είναι η ανεθόλη, ένα στοιχείο στο πτητικό έλαιο του μάραθου και ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες κατά του καρκίνου, πιθανώς λόγω ενός βιολογικού μηχανισμού που κλείνει ή εμποδίζει την ενεργοποίηση του NF-kappaB, ενός μορίου που προκαλεί γονιδιακή αλλοίωση και φλεγμονή.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: