Γνωρίζατε ότι τα καρότα δεν ήταν πάντα πορτοκαλί;

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά κυρίως για το ιδιαίτερο πορτοκαλί χρώμα τους. Κι αν σας λέγαμε, ότι, τα καρότα δεν είχαν πάντα αυτό το χρώμα; Κι όμως, τα καρότα, αρχικά είχαν μωβ χρώμα…

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Η παλαιότερη γνωστή χρήση των καρότων από τον άνθρωπο εντοπίζεται στο Αφγανιστάν και  χρονολογείται από το 3000 π. Χ.  Τότε, τα καρότα είχαν μώβ χρώμα στο εξωτερικό και κίτρινο στο εσωτερικό.
Αργότερα, εμφανίστηκαν  ποικιλίες καρότων με διαφορετικές αποχρώσεις του μωβ, του λευκού, του κίτρινου, του πράσινου  και ακόμα και του μαύρου , όταν Άραβες έμποροι διέδωσαν τον σπόρο του καρότου την Ασία, την Αφρική και την Αραβία. 

Το πρώτο πορτοκαλί καρότο ήρθε πολύ αργότερα. Καλλιεργήθηκε στην Ολλανδία τον δέκατο έκτο αιώνα, και ήταν το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης διέλευσης για να συμπέσει με το χρώμα του φυτού με την ολλανδική Royal House of Orange και τον αγώνα ανεξαρτησίας των Κάτω Χωρών. Στο δέκατο έκτο αιώνα, οι Ολλανδοί ήταν οι κύριοι ευρωπαίοι παραγωγοί καρότων, και κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να εδραιώσουν το πορτοκαλί τους καρότο.

Έτσι, ο  Bugs Bunny σήμερα τρώει καρότα πορτοκαλί χάρη στον πατριωτισμό της Ολλανδίας.

Όροι: 
Κατηγοριες: