Σχετικα Αφιερωματα

Φτιάξτε νόστιμα και υγιεινά chips από Kale

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς αυτά τα εθιστικά chips από κατσαρό λάχανο kale, ακολουθώντας την παγκόσμια διατροφική μόδα. Μετά την πρώτη μπουκιά θα αναρωτιέστε γιατί περιμένατε τόσο καιρό. Είναι τραγανά, νόστιμα και γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα και εύκολα ετοιμάζονται εύκολα και  σερβίρονται μαζί με σάντουιτς,  πάνω σε σαλάτες ή μόνα τους ως απογευματινό σνακ. 

 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Την τελευταία δεκαετία το λάχανο kale  έχει χαρακτηριστεί ως superfood..  Σε αντίθεση με κάποια άλλα μοντέρνα τρόφιμα, αξίζει πραγματικά αυτή τη διάκριση. Έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αξιοσημείωτα πλούσια πηγή φυτικών ινών και σιδήρου, βιταμινών Κ,D και Β6, ασβέστιο, ωμέγα-3 και 6 και  φολικό οξύ.

Οι περισσότερες συνταγές χρησιμοποιούν την κοινή σγουρή ποικιλία, αν και το μαύρο kale (cavolo nero) έχει πιο σκληρά φύλλα, καταλληλότερα για ψήσιμο από τα λεπτά και ευαίσθητα στην υψηλή θερμότητα φύλλα της σγουρής ποικιλίας.  Η πρώτη δουλειά είναι να κόψετε τα στελέχη του λάχανου.  Αφού πλύνετε τα φύλλα, τα σκουπίζετε πολύ προσεκτικά με χαρτί κουζίνας ή με μια καθαρή πετσέτα γιατί η τυχόν υγρασία θα δυσκολέψει την αποξήρανσή τους.  Όσον αφορά τώρα το τι λιπαρή ουσία θα χρησιμοποιήσετε, κάποιοι προτείνουν έξτρα παρθένο καρυδέλαιο που θεωρείται υγιεινό λάδι και είναι όπως και το kale «της μόδας», άλλοι όμως βρίσκουν ότι η τροπική του γεύση δεν ταιριάζει και πολύ με τη γήινη του kale και προτιμούν το ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο ουδέτερο έλαιο. Όποιο και αν επιλέξετε τελικά, βεβαιωθείτε ότι θα αλείψετε ελαφρά και προσεκτικά όλες τις σχισμές και τις γωνίες των φύλλων του kale.

Αν αναρωτιέστε τι αρωματικά ή μπαχαρικά μπορείτε να του προσθέσετε, η ποικιλία είναι μεγάλη στις προτεινόμενες συνταγές. Κάποιοι χρησιμοποιούν εκτός από το αλάτι, dressings με λεμόνι ή λάιμ, πάστα miso, σιρόπι σφενδάμου, πικάντικο μπούκοβο ,σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο και ξύσμα λεμονιού. Εμείς θα προτείναμε πιο απλά πράγματα, ένα συνδυασμό αλατιού, καπνιστής πάπρικας και λίγο ξύσμα λεμονιού που ταιριάζει με όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  Μη διστάσετε όμως να χρησιμοποιήσετε τα μπαχαρικά της δικής σας επιλογής.  Προσέξτε μόνο αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού να τον ρίξετε πριν το ψήσιμο αλλιώς τα chips σας δεν θα είναι πολύ τραγανά. Επίσης, όταν προσθέτετε όλα τα καρυκεύματα πριν από το ψήσιμο, και όχι αργότερα, κολλάνε καλύτερα στα φύλλα και δίνουν πιο γευστικό αποτέλεσμα. 

Τα τηγανητά kale που προτείνουν κάποιοι, θυμίζουν λίγο τα κινέζικα φύκια αν και είναι περισσότερο λιπαρά και δεν μας ενθουσίασαν. Για τα ψητά kale chips, οι συνταγές παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στο χρόνο και τον τρόπο του ψησίματος. Άλλοι συμβουλεύουν από 10 έως15 λεπτά στους 210C  και άλλοι φθάνουν τη μια ώρα στους 95C. Δυστυχώς αν ακολουθήσετε τις οδηγίες των πρώτων, μετά από μόλις πέντε λεπτά τα άκρα των φύλλων θα έχουν καεί ενώ στη μέση θα είναι ωμά και μετά από εννέα λεπτά θα έχουν γίνει στάχτη! Η καλύτερη μέθοδος είναι να ψηθούν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στους 120-150C. Σίγουρα, χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος αλλά αξίζει τον κόπο καθώς ο στόχος μας είναι να πετύχουμε τα απόλυτα τραγανά chips.Θυμηθείτε επίσης να μετακινείτε απαλά τα φύλλα όσο είναι στο φούρνο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Μετά από 25-30 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο, σβήστε τον , δοκιμάστε αν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι ή καρύκευμα και ξαναβάλτε τα πάλι στο φούρνο για τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά.

Όροι: 
Κατηγοριες: