Τα θρεπτικά στοιχεία του ανανά και τα οφέλη τους στην υγεία

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα ωστόσο ο ανανάς ξεχωρίζει λόγων των ιχνοστοιχείων του. Παρ όλο που η όψη του δεν παραπέμπει σε κάτι χρήσιμο, ο φρέσκος ανανάς είναι πολύ υγιεινός, έχει λίγες θερμίδες και μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας.

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Η νόστιμη κιτρινωπή σάρκα του ανανά περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνες, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β-5), μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες (όπως η β-καροτίνη).

Διαβάστε επίσης: 
Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση του φολικού οξέως;

Όσο μεγαλώνουμε αναπτύσσουμε ανεπάρκειες σε βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Ο ανανάς είναι ικανός να αναστρέψει αυτήν την τάση, ενώ ταυτόχρονα τα αντιοξειδωτικά του ωφελούν την καρδιακή υγεία τα κύτταρα και τον εγκέφαλο. Ενώ το πορτοκάλι είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C, ένα μόνο φλιτζάνι ανανά μπορεί να μας δώσει την απαιτούμενη ποσότητα αυτής της βιταμίνης χαρίζοντας ευεξία στο σώμα μας και ενισχύοντας την άμυνά του. Ο ανανάς είναι η μοναδική γνωστή πηγή βρομελίνης, ενός συστατικού που διασπά τις πρωτεΐνες και μειώνει τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πέψη.

Τρώγοντας φρούτα γενικότερα αλλά και ειδικότερα ανανά βοηθάμε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει όλες τις σχετικές με την γήρανση καταστάσεις, από την αποδόμηση των μυών μέχρι τις ρυτίδες. Τα αντιοξειδωτικά του μάχονται τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας από τον καρκίνο.

Η β-καροτίνη που περιέχεται στον ανανά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, και μειώνει τα συμπτώματά του. Η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, και το φυλλικό οξύ, όλα συστατικά που βρίσκονται σε αφθονία στον ανανά, είναι γνωστό ότι ενισχύουν την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Η βρομελίνη αραιώνει το αίμα και με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στο να διατηρούμε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Λειτουργεί σαν φυσικό υποκατάστατο της ασπιρίνης (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας). Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C φροντίζουν επίσης την υγεία του δέρματος, σκοτώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα και νεανικότητα του δέρματος.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα ο ανανάς χρησιμοποιείται για να θεραπεύει το πρήξιμο μετά το χειρουργείο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για την ανακούφιση από καταστάσεις όπως η τενοντίτις και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, καθώς και τα διαστρέμματα.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε τον ανανά στο διαιτολόγιό μας, και το νοστιμότατο φρούτο μας δίνει έναν σωρό επιλογές. Μπορούμε να τον φάμε σε μια φρουτοσαλάτα, σε ένα smoothie, σαν πρόγευμα ή σαν επιδόρπιο. Ένα φλιτζάνι την ημέρα θα κάνει θαύματα.

Όροι: 
Κατηγοριες: