7 σημαντικοί λόγοι για να ξεκινήσεις να τρως Αχλάδι κάθε μέρα!

Το αχλάδι (Pyrus communis) κατά τους βοτανολόγους είναι ένα "μούρο" καταγόμενο από την οικογένεια των δέντρων Rosaceae, του γένους Pyrus. 

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Φύεται σε ημιτροπικές περιοχές και φέρει μεσαίου μεγέθους φρούτα σε σχήμα μακρύ το οποίο στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Τα αχλάδια δεν αποτελούν μόνο μια ασφαλή επιλογή για τη δίαιτά σας καθώς πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει πως, τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά. Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, σημαντικής διατροφικής αξίας και αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους. Υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες αφού περίπου 100 είδη καλλιεργούνται παγκοσμίως. 

Ακολουθούν 7 εντυπωσιακά οφέλη από την κατανάλωση τους:

1. Παρέχουν μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης. 

Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών. Τα αχλάδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή χαλκού και το καλίου. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών και στην καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, αυτοί οι καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες. Φροντίστε να τρώτε ολόκληρο το αχλάδι, καθώς η φλούδα μπορεί να έχει έως και έξι φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα. 

2. Προάγουν την υγεία του εντέρου 

Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου με την αποσκλήρυνση και τη συσσώρευση των κοπράνων.

3. Περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις 

Τα αχλάδια προσφέρουν πολλές ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δίνουν σε αυτούς τους καρπούς τις διαφορετικές αποχρώσεις τους. Για παράδειγμα, οι ανθοκυάνες βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παρόλο που απαιτείται ειδική έρευνα για τις ανθοκυανίνες αχλαδιών, πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα μούρα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αχλάδια με πράσινο δέρμα διαθέτουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για να κρατήσουν την όραση ασφαλή στο πέρασμα του χρόνου. 

4. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση, η χρόνια ή μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Τα αχλάδια είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K, οι οποίες επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή.

5. Αντικαρκινικές επιδράσεις 

Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορεί να εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη και κιναμωμικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο. Εξάλλου πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορεί να προστατεύσουν από κάποιους καρκίνους, όπως του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης.

6. Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη

Τα αχλάδια - ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες - μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου διαβήτη. Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 5 ή περισσότερων μερίδων φρούτων εβδομαδιαίως πλούσιων σε ανθοκυανίνες όπως τα κόκκινα αχλάδια συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

7. Απώλεια βάρους

Τα αχλάδια διαθέτουν λίγες θερμίδες,  νερό και ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά τρόφιμα φιλικά προς την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, 40 ενήλικες που έτρωγαν 2 αχλάδια καθημερινά έχασαν έως και (2,7 εκ.) από την περιφέρεια της μέσης τους. Επιπλέον, μια μελέτη 10 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που προσέθεσαν 3 αχλάδια την ημέρα στη συνήθη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά.

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: