Ντομάτα: To ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του ήπατος

Είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καλοκαιρινού τραπεζιού μας κυρίως και δεν την αλλάζουμε με καμία. Ο λόγος για την αγαπημένη μικρών και μεγάλων, τη Ντομάτα. Η κόκκινη βασίλισσα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης, του πανεπιστημίου Tufts, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research.

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος που προκαλείται από διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Τα διάφορα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ντομάτας έρχονται στο προσκήνιο μετά από μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια η οποία έδειξε ότι οι ντομάτες που ως γνωστόν είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικό παράγοντα και βοηθούν στην αποτελεσματική μείωση της λιπαρής ηπατικής νόσου και της ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το κατά πόσο η ντομάτα προστάτευσε τα ποντίκια από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και κατέληξαν στο ότι σε εκείνα που τράφηκαν με τη συγκεκριμένη τροφή, εμποδίστηκε η υπερβολική ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Δείτε ακόμη: Λυκοπένιο: η πολύτιμη ουσία της ντομάτας

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε επίσης, πως μία ολόκληρη ντομάτα είναι πιο αποτελεσματική συγκριτικά με συμπληρώματα λυκοπενίου για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, γεγονός που οφείλεται στις στην τεράστια γκάμα θρεπτικών ουσιών που διαθέτει ολόκληρη η ντομάτα, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, φαινολικές ενώσεις, μέταλλα και φυσικά διαιτητικές (φυτικές) ίνες. Μεταποιημένες ντομάτες, τοματοπολτός, κονσερβοποιημένα ολόκληρα προϊόντα ντομάτας, κέτσαπ και χυμοί, δεν αποτελούν την καλύτερη πηγή λυκοπενίου παρά μόνο ολόκληρη η ντομάτα, δήλωσε και ο Xiang-Dong Wang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ. "Είναι ενδιαφέρον που παρατηρήσαμε ότι η ντομάτα είναι αποτελεσματική για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος", δήλωσε ο Wang.

Πηγές λυκοπενίου είναι επίσης άλλα τρόφιμα, όπως το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, η παπάγια και το γλυκό κόκκινο πιπέρι, αλλά σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τις ντομάτες. Η κατανάλωση ντομάτας αλλά και προϊόντων ντομάτας, όπως η σάλτσα ντομάτας σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης, διαβήτη και ορισμένων ακόμη μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού.

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: