Σχετικα Αφιερωματα

Κρητικός ντάκος με τομάτα και μυζήθρα

Το κρητικό παξιμάδι αποτελεί σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας και σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Είναι αυτό το υλικό που επιλέγουν οι νοικοκυρές για το καθημερινό τραπέζι. Είναι αυτό το προϊόν με το οποίο αξιόλογοι γαστρονόμοι και σεφ δημιουργούν δείγματα υψηλής γαστρονομίας. 

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Από τις πιο απλές συνταγές μέχρι τις πιο εξεζητημένες, το κρητικό παξιμάδι μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό, σε σαλάτες φρέσκων λαχανικών ή και με όσπρια, παραδοσιακές συνταγές, που μόνοι οι Κρητικοί ξέρουν να δημιουργούν.

Όσον αφορά όμως το βρέξιμο τους, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολύ ‘αφράτα’ παξιμάδια που δεν χρειάζεται να τα βρέξετε. Ένα καλό παξιμάδι πρέπει να μένει ελάχιστα στο νερό (από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ μισό λεπτό), να μαλακώνει τόσο ώστε να μην χάνει τη συνοχή και τη συνεκτικότητά του. Αν το αφήσετε περισσότερο χρόνο, θα διαλυθεί και θα χάσει τη φυσιογνωμία του. Το καλύτερο είναι να έχετε ένα βαθύ πιάτο με νερό στο τραπέζι και να βουτάτε μικρή ποσότητα παξιμαδιού κάθε φορά, ώστε να καταναλώνεται άμεσα.

Πώς θα φτιάξετε ντάκους για 10 άτομα, με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο.

Θα χρειαστείτε:

  • 10 κρητικά παξιμάδια μεγάλα
  • 2 τομάτες ώριμες
  • ½ κρεμμύδι
  • 100 γρ. μυζήθρα ή τυρί φέτα
  • 40 γρ. φιλέτο ελιάς
  • Παρθένο ελαιόλαδο
  • Ρίγανη

EKTEΛEΣH

  • Ψιλοκόβουμε την κόρα της τομάτας και το κρεμμύδι.
  • Στύβουμε λίγο τη ψίχα της ντομάτας και με το χυμό της βρέχουμε λίγο τα παξιμάδια.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τομάτα, κρεμμύδι, ελιές, τυρί, ρίγανη και τα ρίχνουμε πάνω στα παξιμάδια.
  • Περιχύνουμε με παρθένο ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι από τον σεφ Στέλιο Γιαρένη

Όροι: 
Κατηγοριες: