10 ευφάνταστοι τρόποι για να απολαύσετε το καρπούζι

Ίσως το παρακάνατε λίγο και αγοράσατε ένα τεράστιο λαχταριστό καρπούζι που όμως δεν θα χωρέσει στο ψυγείο σας. Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε με αυτό το γιγαντιαίο φρούτο, μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε όχι μόνο την κόκκινη γλυκιά του σάρκα αλλά και την γλυκόξινη τραγανή φλούδα του. 

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, η εξεύρεση νέων τρόπων χρήσης του καρπουζιού μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση. Όλοι αγαπάμε να απολαμβάνουμε τις φρεσκοκομμένες φέτες ενός δροσερού καρπουζιού κατευθείαν από το ψυγείο.  Αν κάποιοι από εσάς έχετε αρχίσει να τις βαριέστε όμως ή απλά αναζητάτε κάτι διαφορετικό χωρίς να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας φρούτο, σας έχουμε καλά νέα!  Εκτός από εξαιρετικά ωφέλιμο και νόστιμο, είναι ένα φρούτο που μπορείτε να κάνετε πρακτικά οτιδήποτε μαζί του στην κουζίνα.

Αξιοποιήστε τις ιδέες που σας δίνουμε παρακάτω και γευτείτε το βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων με πολλούς απλούς αλλά και απρόσμενους τρόπους.

  • Αρωματισμένο νερό

Κόψτε το σε μικρά κομμάτια, καταψύξτε τα και προσθέστε αυτά τα «καρπουζοπαγάκια» σε μια κανάτα νερού μαζί με δυόσμο ή μέντα για ένα στιγμιαίο αρωματισμένο και απολαυστικό νερό.

  • Προσθέστε το σε ένα κοκτέιλ

Απλά ανακατέψτε μερικά φρέσκα κομμάτια καρπουζιού σε ένα ποτήρι με το αγαπημένο σας αλκοολούχο ποτό (βότκα, τζιν, tequila, ρούμι), προσθέστε πάγο και κάποιο βότανο και απολαύστε!

  • Στη σχάρα

Η σχάρα δίνει καλύτερη γεύση στα πάντα. Ακόμη και στο καρπούζι. Ψητές, παχιές, τριγωνικές φέτες καρπουζιού περιχυμένες με λίγο μέλι γίνονται το hit του καλοκαιρινού μπάρμπεκιου. Το μέλι και η θερμότητα της ψησταριάς ενισχύουν τη φυσική γλυκιά γεύση του καρπουζιού. Εάν το ψητό καρπούζι σας φαίνεται πολύ προχωρημένο, δοκιμάστε να σερβίρετε τα φρεσκοκομμένα δροσερά του κομμάτια δίπλα στα αγαπημένα σας κρεατικά στη σχάρα.

  • Σε μια σαλάτα

Ανακατέψτε το με διάφορα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες σαλάτες, όπου τα φρούτα «χάνονται» δίπλα στα κομμάτια κοτόπουλου ή στις διάφορες σάλτσες, το καρπούζι είναι ένα συστατικό που μπορεί να πρωτοστατήσει.  Του ταιριάζει πολύ η φέτα, το μανούρι αλλά και διάφορα άλλα τυριά και μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο βασιλικός. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο τολμηρός συνδυασμός του γλυκού καρπουζιού, της φέτας και του αγγουριού τουρσί  μπορεί να το μετατρέψει σε ένα πολύ ενδιαφέρον συνοδευτικό ή κύριο πιάτο. 

  • Παγάκια καρπουζιού

Αυτά τα εύγευστα παγάκια είναι φανταστικά σε λεμονάδα, σε απλό ή αρωματισμένο νερό, ακόμη και σε διάφορους χυμούς και αναψυκτικά.  Μπορούν επίσης να προσθέσουν μια ωραία καλοκαιρινή νότα στο gin and tonic ή στην margarita σας.

  • Σε μια tortilla

Προσθέστε μικρά κομμάτια στα tacos σας.  Το ζουμερό καρπούζι  χρησιμεύει ως η τέλεια αντίθεση στο πικάντικο και τρυφερό κρέας και προσφέρει ένα φρέσκο, ελαφρύ και νόστιμο καλοκαιρινό δείπνο.

  • Στο blender

Mόνο του ή σε συνδυασμό με διάφορα άλλα φρούτα ή λαχανικά, είναι το τέλειο γρήγορο πρόγευμα ή σνακ.

  • Σε μια κρύα σούπα

Όταν έχει τόση πολύ ζέστη που δεν θέλετε να μαγειρέψετε ή να φάτε κάτι πολύ πλούσιο, το gazpacho είναι η καλύτερη επιλογή. Αν έχετε ποτέ δοκιμάσει αντίστοιχες συνταγές με αγγούρι, φράουλα ή ντομάτα, το gazpacho με καρπούζι δεν είναι διαφορετικό, εκτός ίσως από την υφή.

  • Στον καταψύκτη

Πιθανώς ο δεύτερος ευκολότερος τρόπος για να απολαύσετε το καρπούζι είναι να το παγώσετε σε γρανίτα .  Αφαιρέστε τα κουκούτσια, κόψτε το σε κύβους, βάλτε τους στην κατάψυξη για περίπου 2-3 ώρες και μετά λιώστε τους σε ένα blender μέχρι να γίνουν ένας παγωμένος και απολαυστικός πουρές.

  • Φτιάξτε τουρσί

Πολύ συχνά, πετάμε τις φλούδες του καρπουζιού, κάτι που αποτελεί άλλη μια σπατάλη τροφίμων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κόψετε ένα καρπούζι, κάντε το άσπρο μέρος της φλούδας του ένα εξαιρετικό τουρσί, ιδανικό για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σας και τα πικνίκ.

  • Επιδόρπιο με γιαούρτι

Μερικές φορές, ειδικά όταν έχει καύσωνα, θέλετε κάτι πολύ ελαφρύ ως επιδόρπιο ή μια άλλη πιο δροσιστική και light εναλλακτική για το πρωινό σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καρπούζι, μέλι και γιαούρτι.

  • Γλυκό του κουταλιού

Η άσπρη φλούδα του γίνεται ένα αρωματικό και ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού.

  • Μια διαφορετική caprese

Προσθέστε καρπούζι και μέντα και δώστε φρεσκάδα σε αυτή την κλασσική σαλάτα με τομάτες και mozzarella.

  • Προσθέστε το στο ceviche

Η τραγανή υφή του πολύ φρέσκου καρπουζιού μπορεί να αναδείξει ένα ceviche και να του δώσει μια τροπική αίσθηση. Η φυσική γλυκύτητα της γαρίδας και του αστακού ταιριάζουν ιδιαίτερα καλά με το καρπούζι.

  • Σερβίρετέ το με θαλασσινά

Φρέσκα ψάρια όπως το λαβράκι αλλά και οι γαρίδες ή τα χτένια συνδυάζονται εξαιρετικά με το καρπούζι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: