Οι φράουλες ίσως κρατούν το κλειδί για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης

Επιστημονικά ευρήματα εργαστηριακών μελετών σε ποντίκια δείχνουν ότι η φυσετίνη, μια πολυφαινόλη που δρα ως χρωστικός παράγοντας σε πολλά φυτά, φρούτα και λαχανικά, όπως στις  φράουλες, τους λωτούς, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μάνγκο, τα κρεμμύδια και τα αγγούρια, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο προληπτικό όπλο για τη νόσο Alzheimer καθώς και για άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journals of Gerontology Series A, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση της μνήμης και την επακόλουθη έναρξη της νόσου του Alzheimer. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ομάδα ερευνητών από το εργαστήριο κυτταρικής νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Salk εξέτασε ένα στέλεχος εργαστηριακών ποντικών που τροποποιήθηκαν γενετικά για να αναπτύξουν πρόωρη γήρανση και ασθένεια Alzheimer. Αυτό το στέλεχος βρέθηκε να παρουσιάζει φυσική και γνωστική πτώση ήδη από τους 10 μήνες, κάτι που δεν εμφανίζεται στα φυσιολογικά ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε επίσης τα αποτελέσματα της φυσετίνης, μιας ένωσης που βρέθηκε στις φράουλες, στη γνωστική κατάσταση των ποντικιών. Μία ομάδα ποντικών πρόωρης γήρανσης ηλικίας τριών μηνών έπαιρνε καθημερινά δόσεις φυσετίνης με την τροφή της για επτά μήνες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε την ίδια τροφή αλλά χωρίς την ένωση. Τα ποντίκια στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμές δραστηριότητας και μνήμης και οι ειδικοί μελέτησαν και τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα ζώα. Αυτές οι πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με φλεγμονές, εγκεφαλική λειτουργία και την αντίδραση στο στρες. "Σε 10 μήνες, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ομάδων ήταν εντυπωσιακές. Τα ποντίκια που δεν έλαβαν φυσετίνη είχαν δυσκολίες με όλες τις γνωστικές εξετάσεις καθώς και αυξημένους δείκτες στρες και φλεγμονών. Τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοιακά και τα οποία είναι κατά κανόνα αντιφλεγμονώδη, παρουσίασαν ανεξέλεγκτη φλεγμονή. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με φυσετίνη από την άλλη πλευρά, δεν παρουσίασαν αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά, τη γνωστική ικανότητα ή τους φλεγμονώδεις δείκτες στην ηλικία των 10 μηνών σε σύγκριση με την ομάδα των ποντικών ηλικίας 3 μηνών που δεν είχαν πάρει αγωγή », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Pamela Maher.

"Τα ποντίκια δεν είναι φυσικά άνθρωποι. Αλλά υπάρχουν αρκετές ομοιότητες έτσι ώστε να θεωρούμε ότι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη φυσετίνη, όχι μόνο για την ενδεχόμενη θεραπεία σποραδικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών αλλά και για τη μείωση ορισμένων γνωστικών επιδράσεων που σχετίζονται με τη γήρανση γενικότερα. Βάσει των συνεχιζόμενων ερευνών μας, πιστεύουμε ότι η φυσετίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και όχι μόνο για το Alzheimer και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την προσεκτικότερη μελέτη της" πρόσθεσε η Δρ Maher.  Τα πρόσφατα ευρήματα αντανακλούν και προηγούμενες έρευνες που συνδέουν το συγκεκριμένο φλαβονοειδές με μειωμένες πιθανότητες νόσου του Alzheimer.  Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι το άγχος και η φλεγμονή είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και ότι τα φλαβονοειδή περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών επιδράσεων. Οι φράουλες είναι η καλύτερη πηγή φυσετίνης, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί να φάτε 37 φράουλες για να πάρετε μια επαρκή δόση. Οι επόμενες καλύτερες πηγές της ένωσης είναι τα μάνγκο και το αγγούρι με τη φλούδα. Περιέχεται επίσης στα μήλα, τους λωτούς, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: