Κράνμπερι: Ο πορφυρός μας σύμμαχος κατά του καρκίνου και όχι μόνο

Το κράνμπερι ή αλλιώς «Βακκίνιο το οξύκοκκο» όπως είναι η επίσημη ονομασία του εκτός από ένα πολύ γευστικό φρούτο είναι κι ένας πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σε πολλές ασθένειες και κυρίως ενάντια στις ουρολοιμώξεις. 

 

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Το πορφυρό χρώμα του οφείλεται στα πλούσια αντιοξειδωτικά του που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από τον καρκίνο, βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι η κατανάλωση κράνμπερι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες που προκαλεί την αρτηριακή πλάκα.

Το κράνμπερι ευδοκιμεί στην Βόρεια Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αμερική και μπορεί να φθάσει σε ύψος το 1,20 μ. Λέγεται ότι το όνομα του φυτού προέρχεται από το ροζ χρώμα των λουλουδιών του που μοιάζουν με κεφάλι γερανού (crane στα αγγλικά). 
Η καλλιέργεια του κράνμπερι για εμπορικούς σκοπούς ξεκίνησε το 19ο αιώνα, όμως οι Ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν πολλούς αιώνες νωρίτερα για να διακοσμούν τα φτερά τους και να βάφουν διάφορα υφάσματα.

Θρεπτική αξία

Πρόκειται για έναν ουσιαστικό σύμμαχο της υγείας, αλλά και της σιλουέτας μας, καθώς το κράνμπερι είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και με ελάχιστες θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μισό φλιτζάνι κράνμπερι περιέχει μόνο 25 θερμίδες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Το κράνμπερι είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, ειδικά για εκείνους τους οργανισμούς με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Το υψηλό επίπεδο των προανθοκυανιδίνων (PAC) στο κράνμπερι βοηθά στη μείωση της πρόσφυσης των ορισμένων βακτηριδίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες, η κατανάλωση 1-2 ποτηριών χυμού κράνμπερι, καθημερινά για έξι μήνες, περιόρισε τον αριθμό των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους, μειώνοντας κατά 60% τις πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις. Την ίδια ώρα γυναίκες με ουρολοίμωξη που έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα.

Καρδιαγγειακές Παθήσεις. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες στο κράνμπερι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί η κατανάλωση κράνμπερι.

Βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση βακκινίων (κράνμπερι) λειτουργεί ευεργετικά στην επιβράδυνση της προόδου του όγκου με θετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του προστάτη, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το κράνμπερι είναι σε θέση να μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε την ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα. Οι συμμετέχοντες σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία λάμβαναν χυμό κράνμπερι (σε ποσότητες περίπου 2 ουγγιές ανά ημέρα και κατά τη διάρκεια των περίπου 3 μηνών) αυξήθηκε ο αριθμός των επιθυμητών και "φιλικών" προς τον οργανισμό τύπο βακτηρίων, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του πεπτικού τους συστήματος.

Το κράνμπερι είναι ένας πολύτιμος για τον οργανισμό σύμμαχος, κυρίως για τις γυναίκες που είναι πιο ευάλωτες στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και για τους άνδρες καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ας απολαύσουμε αυτό το νοστιμότατο δώρο της φύσης, χαρίζοντας στον οργανισμό μας όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Φωτογραφία από τον χρήστη Eva Elijas στο Pexels

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: