Πιο προστατευμένοι οι καρδιοπαθείς που κάνουν Μεσογειακή Διατροφή

Ο όρος ‘Μεσογειακή Διατροφή’ περιγράφει το μοντέλο διατροφής που ιστορικά ακολουθούν οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες, ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες, και ελαιόλαδο.

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018

Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε ανθρώπους που ήδη έχουν καρδιοπάθεια.

Η μελέτη, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα έτη και αφορούσε περίπου 15.500 ανθρώπους σε 39 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), δείχνει ότι για τους καρδιοπαθείς, το να τρώνε περισσότερες υγιεινές τροφές, είναι πιο σημαντικό από το να αποφεύγουν απλά τις ανθυγιεινές, όπως τις επεξεργασμένες, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα ποτά με ζάχαρη κ.α. - εν ολίγοις πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τη ‘δυτική’ διατροφή.

Η έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "European Heart Journal", πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ralph Stewart  του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 100 ανθρώπους που τρώνε περισσότερες ποσότητες μεσογειακής διατροφής, υπάρχουν τρία λιγότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωροι θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήσαν 67 ετών κατά μέσο όρο και είχαν όλοι σταθερή στεφανιαία νόσο. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, περίπου το 10% έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθαναν. Όμως μεταξύ όσων ακολουθούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή, το ποσοστό ήταν μόνο 7%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν διακριτά ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.

‘Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους με καρδιοπάθεια να τρώνε πιο πολλά υγιεινά φαγητά’, δήλωσε ο Stewart.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά κατ' εξοχήν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε αισθητά αυξημένος κίνδυνος από την μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών κ.α.

Όροι: 
Κατηγοριες: