Αγαπημένα αλλά και πολύ υγιεινά ελληνικά φαγητά

Αναπόσπαστο κομμάτι της δημοφιλούς ονομαζόμενης Μεσογειακής Διατροφής, η ελληνική κουζίνα, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος της, αναγνωρίζεται εκτός από ιδιαίτερα νόστιμη και ως εξαιρετικά υγιεινή. Στη δεκαετία του 1960, οι Έλληνες ζούσαν περισσότερο και είχαν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος, γεγονός που αποδίδεται στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή. 

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για τη χρήση του υγιεινού για την καρδιά παρθένου ελαιόλαδου αλλά όχι μόνο.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, Parkinson και Alzheimer, σύμφωνα με την κλινική Mayo.  Η ελληνική διατροφή θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, επειδή βασίζεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, ολικής αλέσεως τρόφιμα, ελαιόλαδο, ψάρια και μια μικρή ποσότητα τυριού και γιαουρτιού. Οι πηγές πρωτεΐνης που δεν προέρχονται από το κρέας με τη μορφή όσπριων, όπως η φάβα, τα φασόλια και οι φακές, είναι επίσης δημοφιλή βασικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται  συνήθως σε σούπες, σαλάτες αλλά και σε μαγειρευτά.  Αυτή η ποικιλία των τροφίμων με τον ανάλογο τρόπο παρασκευής τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί μια εξαιρετικά υγιή και  ισορροπημένη διατροφή.

Το itrofi.gr επιλέγει κάποια από αυτά τα νόστιμα αλλά κυρίως super-υγιεινά ελληνικά πιάτα:

Μελιτζανοσαλάτα

Το αγαπημένο αυτό ορεκτικό-αλοιφή που παρασκευάζεται από τη σάρκα ψημένων μελιτζανών με ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού, είναι μια καλή πηγή ινών και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι μελιτζάνες περιέχουν στη φλούδα τους ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την νασουνίνη  που μειώνει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών και προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου. Από την άλλη, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό και  βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ενώ η βιταμίνη C που περιέχεται στο λεμόνι, αποτρέπει τις νεφρικές πέτρες. 

Τζατζίκι

Άλλη ένα δημοφιλές ορεκτικό και από τα πρώτα που μαθαίνουν οι ξένοι τουρίστες της χώρας μας. Παρασκευάζεται από παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και ελαιόλαδο και είναι χαμηλό θερμιδικά (περίπου 35 θερμίδες οι δύο κουταλιές της σούπας).  Δεν εγγυούμαστε βέβαια ότι θα περιοριστείτε στη μια φέτα χωριάτικου ψωμιού για να το συνοδέψετε.  Το στραγγιστό γιαούρτι έχει λιγότερη λακτόζη και περισσότερες  πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στη  μείωση της όρεξης και στην αύξηση του μεταβολισμού .

Ντολμαδάκια

Λίγο μπελαλίδικα στην προετοιμασία τους, τα γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά αμπελόφυλλα, προσφέρουν μια πραγματική γεύση Ελλάδας. Η γέμιση ποικίλλει στο κάθε μέρος και μπορεί να περιέχει και κιμά. Τα αμπελόφυλλα έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και Κ.  Έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση που ενισχύεται με τη χρήση διάφορων μυρωδικών και βοτάνων, όπως του άνιθου και του μαϊντανού.

Γίγαντες πλακί

Τα μεγάλα άσπρα φασόλια ψήνονται στο φούρνο με λαχανικά, μυρωδικά, σάλτσα ντομάτας και το απαραίτητο βέβαια ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα θρεπτικά, τα φασόλια είναι μια εξαιρετική και σημαντική πηγή πρωτεΐνης που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους καθώς περιέχουν και πολύτιμες φυτικές ίνες.  Περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Παραδοσιακή ελληνική σούπα που θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και την ανοσοκαταστολής, το συγκεκριμένο πιάτο περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών εξαιτίας του κοτόπουλου και των αυγών και με σχετικά λίγες θερμίδες (μια μερίδα  περιέχει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και 245 θερμίδες).

Φακές σούπα

Μπορεί να παρασκευαστεί με ή χωρίς ντομάτες και αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μόνο ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια ινών.  Οι φακές προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο,. .Έρευνες έδειξαν ότι οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης,  στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης 

Σουβλάκι

Η πρώτη επιλογή των περισσότερων τουριστών της χώρας μας, το βρίσκουμε όχι μόνο στα σουβλατζίδικα αλλά και στα περισσότερα ελληνικά εστιατόρια σε διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας και υπάρχει στην εκδοχή του γύρου ή του κεμπάπ μέσα στην τραγανή πίτα που το περιβάλλει. Το κρέας παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, σίδηρο και Β-βιταμίνες . Γιαμια πιο υγιεινή επιλογή, προτιμήστε αλάδωτη πίτα και αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και τις έξτρα σως.

Γαρίδες Σαγανάκι

Παραδοσιακό και ιδιαίτερα νόστιμο ελληνικό ορεκτικό. Η γαρίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Μια μερίδα 85 γραμμαρίων περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 1 γραμμάριο λίπους και καλύπτει περίπου το 50% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε σελήνιο. Ενώ είναι υψηλή σε διαιτητική χοληστερόλη, έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στη χοληστερίνη του αίματος στους περισσότερους ανθρώπους. Οι ντομάτες, το άλλο κύριο συστατικό αυτού του πιάτου, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο που έχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ψητές σαρδέλες

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν και οι σαρδέλες είναι από τα πιο δημοφιλή, υγιεινά και νόστιμα μικρά ψάρια στην Ελλάδα.  Παράλληλα προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα οστά λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D που περιέχουν.

Χωριάτικη σαλάτα

Άλλο ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας.  Ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, ελιές και τυρί φέτα λουσμένα με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και καλής ποιότητας ξύδι. Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορος σε μια δροσερή και απολαυστική σαλάτα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Σπανακόρυζο

Το σπανάκι,  ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, προσφέρει βιταμίνες Α, Κ και C, φολικό οξύ, κάλιο και σίδηρο και πολλά αντιοξειδωτικά. Το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε πολλές Β-βιταμίνες και μέταλλα και το λεμόνι που προστίθεται στη συνταγή βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Βραστά χόρτα

Διάφορα χόρτα της ελληνικής γης συμπληρώνονται με ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό λεμονιού. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.  Τα άγρια χόρτα, βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και διατηρούν μεγάλο μέρος της ακόμη και μετά τον βρασμό τους.  Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και έχουν λίγες θερμίδες.

Φωτεινή Πουρνάρα
Όροι: 
Κατηγοριες: