Σχετικα Αφιερωματα

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινήσει από τη μήτρα εάν οι μητέρες έχουν έλλειψη βιταμίνης Α

Για τις μέλλουσες μητέρες, το να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, γλυκοπατάτες, καρότα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή τους είναι απαραίτητο, καθώς μια μελέτη προειδοποιεί ότι η έλλειψη βιταμίνης Α, πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση, μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου ή του νεογέννητου και μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του Alzheimer αργότερα στη ζωή.

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Η βιταμίνη Α βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται κυρίως σε ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών, του κρέατος και των λιπαρών ψαριών αλλά και σε φρούτα και φυλλώδη λαχανικά.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Acta Neuropathologica, δείχνουν ότι τα πρώιμα αναπτυξιακά στάδια είναι κρίσιμα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο ιστός του εγκεφάλου "προγραμματίζεται" για την υπόλοιπη ζωή του ατόμου. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia του Καναδά και του Νοσοκομείου Παιδιών του Ιατρικού Πανεπιστημίου Chongqing στη νοτιοδυτική Κίνα, μελέτες σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα, απέδειξαν επίσης ότι συμπληρώματα που χορηγήθηκαν σε νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου. "Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι η οριακή έλλειψη βιταμίνης Α, ακόμη και από την εγκυμοσύνη, έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει μακρόχρονη επίδραση που μπορεί να διευκολύνει τη νόσο του Alzheimer στη μετέπειτα ζωή", δήλωσε ο Dr. Weihong Song. Για την έρευνα αυτή που διήρκεσε 5 χρόνια, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α με γνωστικές διαταραχές. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της στέρησης της βιταμίνης Α στη μήτρα και την παιδική ηλικία στα μοντέλα των ποντικών του Alzheimer. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια ήπια ανεπάρκεια βιταμίνης Α, αύξησε την παραγωγή της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που σχηματίζει πλάκες που πνίγουν και τελικά καταστρέφουν τους νευρώνες στη νόσο του Alzheimer. Τα ποντίκια που στερήθηκαν την βιταμίνη ως έμβρυα αλλά στη συνέχεια έλαβαν συμπληρώματα αμέσως μετά τη γέννηση, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις από τα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκαν τέτοια συμπληρώματα. 

Η έρευνα συμπεριέλαβε και στοιχεία από μελέτη σε ανθρώπους.  Πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν 330 ηλικιωμένους ανθρώπους στο Chongqing και διαπίστωσαν ότι το 75% των ασθενών με ήπια ή σημαντική ανεπάρκεια βιταμίνης Α είχε γνωστική εξασθένηση, σε σύγκριση με το 47% αυτών με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Α. "Δεδομένου ότι η χαμηλότερη βιταμίνη-Α συσχετίζεται με άνοια και γνωστικές διαταραχές στους ηλικιωμένους, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης-Α στο αρχικό στάδιο της ζωής έχει κάποια επίδραση στα μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης του Alzheimer», είπε o Song. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις φτωχές περιοχές. Σύμφωνα με έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας και περίπου 20 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμινών. 

Ο Dr. Song κατέληξε ότι δεν θα συνιστούσε στις έγκυες γυναίκες που έχουν μια ισορροπημένη διατροφή να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α καθώς, μεγάλη ποσότητα αυτής της βιταμίνης είναι βλαβερή για την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Μια σωστά σχεδιασμένη υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επάρκεια της σημαντικής αυτής βιταμίνης. 

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: