Η κατανάλωση ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τα παιδιά

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ψάρια, άρρηκτα συνδεδεμένα με την Μεσογειακή διατροφή, παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση ψαριών από τις μέλλουσες μητέρες φαίνεται πως επηρεάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στο παιδί (ADHD).

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, συνδέει την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα από τις εγκύους, με 60% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε ADHD στο παιδί. 

Η ADHD είναι μια συνήθης διαταραχή συμπεριφοράς, μια κατάσταση που εκτιμάται ότι επηρεάζει μέχρι και το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Η διάγνωση στα περισσότερα παιδιά γίνεται μεταξύ των ηλικιών 3-5, με τα αγόρια να επηρεάζονται πιο συχνά. Πολλοί άνθρωποι με ADHD έχουν επίσης μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές του ύπνου.

Η μελέτη παρακολούθησε 788 παιδιά που γεννήθηκαν στην Μασαχουσέτη μεταξύ 1993 και 1998. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρίχες από τα μαλλιά των μητέρων μετά τον τοκετό ως δείγματα προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα του υδραργύρου στον οργανισμό τους και τα ημερολόγια που τηρούσαν για να διαπιστώσουν πόσα ψάρια είχαν φάει. Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήταν περίπου οκτώ ετών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους δασκάλους να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών για να δουν πόσα εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με ADHD. Αφού έλαβαν υπόψη όλες τις πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μικρογραμμάριο υδραργύρου ανά γραμμάριο μαλλιών της μητέρας συνδέθηκε με 60% αύξηση του κινδύνου του παιδιού να παρουσιάσει συμπεριφορές ADHD . Αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση όταν ο υδράργυρος ήταν κάτω από ένα μικρογραμμάριο ανά γραμμάριο μαλλιών. Τα παιδιά φάνηκε να έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερκινητική ή παρορμητική συμπεριφορά, αν οι μητέρες τους έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Στα αποτελέσματα της μελέτης επισημάνθηκε ότι το είδος των ψαριών που καταναλώνονται παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ADHD. Προτείνουν δε την αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ψαριών καθώς αυτά περιέχουν συνήθως περισσότερο υδράργυρο. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστούν την κατανάλωση ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όροι: 
Κατηγοριες: