Ορθορεξία: όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή

Οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και σε αυτές ήρθε να προστεθεί και μία ακόμη, ίσως η πιο περίεργη.  Ο λόγος για την ορθορεξία ή Orthorexia Nervosa, όπως είναι ο επιστημονικός της όρος που αναφέρεται στη διατροφική εκείνη διαταραχή που έχει να κάνει με την εμμονή με την υγιεινή διατροφή. 

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

H ορθορεξία, που πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως όρος το 1997 από τον Dr. Steven Bratman, είναι αρκετά διαφορετική από τη ανορεξία ή τη βουλιμία, δύο διαταραχές που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του βάρους και προσδιορίζει την επιμονή σε υγιεινή διατροφής σε σημείο όμως εμμονής. 

Τι ακριβώς συμβαίνει σε κάποιο “θύμα” της ορθορεξίας;

Η εφημερίδα Independent, ανέφερε μια χαρακτηριστική περίπτωση ορθορεξίας, όπου μια νεαρή κοπέλα, blogger με εμμονή στην υγιεινή διατροφή, κατέγραφε τα στάδια της διαταραχής της. Αρχικά, έπεφτε συχνά σε λήθαργο, στη συνέχεια απορυθμίστηκε η περίοδός της και στο τέλος διακόπηκε και στη συνέχεια, πάθαινε διαρκώς κρίσεις πανικού, όταν κάτι την έβγαζε εκτός από το απόλυτα «υγιεινό» διατροφολόγιό της. 

Ομοίως, έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από ορθορεξία και που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τηρήσουν μια απαλλαγμένη διατροφή από λίπη-και όχι μόνο-και στη συνέχεια, καταρρέει ο οργανισμός τους, και χάνουν μαλλιά και δόντια από την λανθασμένη αυτή προσπάθεια. 

Η ορθορεξία, δεν είναι ακόμη μια καταγεγραμμένη διαταραχή ωστόσο, έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια στην ιατρική βιβλιογραφία και χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης. 

Όροι: 
Κατηγοριες: