Αντιμετωπίστε το άσθμα, χάνοντας παράλληλα και βάρος με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς εάν η παχυσαρκία προκαλεί το άσθμα ή αν ισχύει το αντίστροφο, αλλά μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει και στις δύο καταστάσεις.

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο στη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του άσθματος και, ενδεχομένως, να έχουν ένα καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος στους παχύσαρκους ανθρώπους. Η μελέτη προσθέτει στο αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που συνδέουν την παχυσαρκία, τη φλεγμονή και το άσθμα.

Το άσθμα εμφανίζεται όταν φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών. Η χρόνια πνευμονική νόσος προκαλεί συριγμό, βήχα, δύσπνοια και σφίξιμο στο θώρακα. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του άσθματος. Περίπου 39% των ενηλίκων με άσθμα είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αποκάλυψε επίσης ότι ένα φάρμακο που εμποδίζει τη φλεγμονή, μειώνει και τα συμπτώματα άσθματος που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης: 
Η υψηλή περιεκτικότητα του φρέσκου γάλακτος σε ω-3 λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Οι ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine αξιολόγησαν τη λειτουργία των πνευμόνων σε αρσενικά εργαστηριακά ποντίκια που τρέφονταν με διάφορες δίαιτες. Ορισμένα από τα ποντίκια ήταν σε περιορισμένες θερμιδικά δίαιτες. Διαπίστωσαν ότι τα αυτά τα ποντίκια ήταν λιγότερο ευαίσθητα σε ένα φάρμακο που προκαλεί τη συστολή των αεραγωγών, ένα σύμπτωμα του άσθματος. Προηγούμενα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη οδηγούν σε παχυσαρκία και προάγουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σχετιζόμενο με φλεγμονή άσθμα, ανεξάρτητα από τη διατροφή και ότι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της φλεγμονής και του άσθματος.

Στα πειράματα που επακολούθησαν, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με λιπαρή τροφή για οκτώ εβδομάδες. Έπειτα εγχύθηκε στα ζώα ένα φάρμακο που ονομάζεται anakinra και το οποίο αποκλείει την πρωτεΐνη (ιντερλευκίνη-1 βήτα) και τη φλεγμονή. Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτά τα ποντίκια εμφάνισαν μόνο 50% συστολή των αεραγωγών σε σύγκριση με τα άλλα που έτρωγαν πλούσια σε θερμίδες τροφή όταν έλαβαν το φάρμακο που προκαλεί τα συμπτώματα άσθματος. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του άσθματος, της παχυσαρκίας και της φλεγμονής.

"Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή σε ζάχαρη στη δίαιτα η οποία οδήγησε σε παχυσαρκία, προήγαγε τη φλεγμονή και προκάλεσε άσθμα", δήλωσε ο Δρ Vsevolod Polotsky, καθηγητής Pulmonary and Critical Care Medicine στο Johns Hopkins University School of Medicine και ανώτερος συγγραφέας της πρόσφατης έρευνας. «Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε συμπτώματα άσθματος που σχετίζονται με φλεγμονές ανεξάρτητα από τη σύνθεση της δίαιτας και ότι ο περιορισμός των θερμίδων με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να εμποδίσει ή να θεραπεύσει το άσθμα μειώνοντας τη φλεγμονή".

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: hopkinsmedicine.org

 

Όροι: 
Κατηγοριες: