Χορτοφαγία και διαβήτης

Οι vegans έχουν υπερασπιστεί εδώ και καιρό τα οφέλη για την υγεία από τη διατροφή που έχουν επιλέξει και τώρα μπορούν να επισημάνουν και μια πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κρατήσει τον διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. στις ΗΠΑ το ισοδύναμο είναι πάνω από 30 εκατομμύρια. Σχεδόν το 15% όλων των παγκόσμιων θανάτων αποδίδεται στον διαβήτη και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας κάτω των 60 ετών πέθαναν από την ασθένεια το 2015. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι μέχρι το 2040, 642 εκατομμύρια άτομα θα υποφέρουν από διαβήτη.

Ο Αναστάσιος Τουμπανάκης, υποψήφιος διδάκτορας στην ψυχολογία της υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και επιστήμονες από το το Πανεπιστήμιο του Northampton και το NHS Healthcare Trust του East Sussex, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση 11 προηγούμενων μελετών που διεξήχθησαν μεταξύ του 1999 και του 2017 που είχαν εστιάσει στον αντίκτυπο της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στις μελέτες αυτές που διήρκεσαν 23 εβδομάδες συμμετείχαν 433 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια. Από τις δοκιμές, οκτώ αξιολόγησαν τις επιπτώσεις μιας διατροφής vegan και έξι συμπεριέλαβαν ασθενείς στους οποίους δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με μια ισορροπημένη διατροφή.

Αφού εξέτασαν όλα τα δεδομένα, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια φυτική διατροφή, συνοδευόμενη από «εκπαιδευτικές παρεμβάσεις», μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογική ευημερία και τη γενική ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών.

Οι ασθενείς που ακολουθούσαν κυρίως φυτική ή vegan δίαιτα είχαν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα καθώς και των επιπέδων χοληστερόλης και έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος σε σχέση με άλλες δίαιτες. Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι η κατανάλωση κυρίως φυτικών τροφών βελτίωσε τη διάθεση των ανθρώπων και μπορεί να επιβραδύνει τη σταδιακή νευρική βλάβη που σχετίζεται με τον διαβήτη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σε έξι μελέτες, όσοι ακολουθούσαν φυτική διατροφή ήταν σε θέση να μειώσουν ή να διακόψουν τα φάρμακα που έπαιρναν για τον διαβήτη τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκοψαν τα ζωικά προϊόντα έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος – με αντίστοιχη μείωση των λιπιδίων του αίματος τα οποία ήταν περισσότερα στις δίαιτες που βασίζονταν στην κατανάλωση κρέατος. Ο επικεφαλής συγγραφέας Αναστάσιος Τουμπανάκης σχολίασε ότι όσοι διαβητικοί ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη στα φυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τον πόνο που προκαλείται από τον διαβήτη καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ορισμένους περιορισμούς: συνολικά, ο μικρός συνολικός αριθμός ανθρώπων στις μελέτες αυτές - οι οποίοι πιθανότατα είχαν πολύ μεταβλητές μεθόδους, παρεμβάσεις, δίαιτες ελέγχου και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων - υποδηλώνει ότι έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες για τη διατροφή των φυτών ώστε να αντληθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις τους.

Συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών των δειγμάτων της μελέτης και της αξιοποίησης των δεδομένων σχετικά με την ανάκληση των συμμετεχόντων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: