Γιατί η διακοπή της δίαιτας για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους αντί να την εμποδίσει

Θέλετε να χάσετε βάρος μια και καλή; Κάντε μικρά περιστασιακά διαλείμματα στο διαιτητικό σας πρόγραμμα και θα βελτιωθεί η απώλεια βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα αυτά σίγουρα αποτελούν πολύ καλά νέα για όλους όσους αγωνίζονται να μείνουν πιστοί σε μια μακροπρόθεσμη δίαιτα.

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Αυστραλία εξέτασαν την «αντίδραση στην πείνα» του σώματος στη συνεχιζόμενη δίαιτα, μελετώντας παχύσαρκους άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν σε μια δίαιτα 16 εβδομάδων που μείωσε την πρόσληψη των καθημερινών τους θερμίδων κατά το ένα τρίτο. Μια ομάδα συνέχισε αυστηρά την αρχική διατροφή για τους τέσσερις αυτούς μήνες ενώ μια άλλη έκανε ένα διάλλειμα 15 ημερών κάθε δύο εβδομάδες αλλά κράτησε το πρόγραμμα αυτό για 30 εβδομάδες συνολικά, ακολουθώντας έτσι τη δίαιτα επίσης για 16 εβδομάδες, απλά όχι συνεχώς. Η ομάδα με την διαλείπουσα δίαιτα όχι μόνο έχασε περισσότερο βάρος, αλλά κατάφερε επίσης να το διατηρήσει καλύτερα. Οι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας διατήρησαν για μια περίοδο έξι μηνών μετά τη λήξη της δοκιμής, μια μέση απώλεια βάρους κατά 8 κιλά περισσότερα από εκείνους που κράτησαν συνεχώς τη δίαιτα.

Για να χάσετε βάρος, πρέπει να τρώτε λιγότερο, αλλά όταν τρώτε λιγότερο, το σώμα σας αντιδρά αυξάνοντας την όρεξη και καίγοντας λιγότερες θερμίδες όταν ξεκουράζεστε, εμποδίζοντας την απώλεια βάρους. Είναι ένα προστατευτικό μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί ενέργεια όταν ο οργανισμός μας σκέφτεται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό. Η καθηγήτρια Nuala Byrne, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, δήλωσε ότι ο μηχανισμός επιβίωσης, γνωστός ως «αντίδραση πείνας» συνέβαλε στο να κάνει τη συνεχή δίαιτα λιγότερο αποτελεσματική από τη διαλείπουσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνθηκε όταν μειώθηκε η πρόσληψη τροφής, όπως εξήγησε. "Ο μηχανισμός αυτός βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώσουν ως είδος όταν η προσφορά τροφίμων ήταν απρόβλεπτη κατά τις προηγούμενες χιλιετίες, όμως τώρα που η προσφορά των τροφίμων είναι άμεσα διαθέσιμη, συμβάλλει μόνο στην αύξηση της περιφέρειάς. Το σώμα μας αισθάνεται την αλλαγή στην πρόσληψη ενέργειας και βάζει τα … μεγάλα μέσα να υπερασπιστούν τα ενεργειακά μας αποθέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και με την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, απλά πρέπει να έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς λειτουργεί το σώμα". Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας με τη διακεκομμένη δίαιτα φαίνεται να είναι το ότι σταμάτησαν για μια αρκετά μεγάλη περίοδο (δύο εβδομάδες). Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι δίαιτες νηστείας, όπου η διατροφή περνάει μέσα από ημέρες κανονικής κατανάλωσης και ημέρες περιορισμένης πρόσληψης τροφής, δεν ήταν αποτελεσματικότερες από τη συνεχή δίαιτα. "Φαίνεται ότι τα «διαλείμματα» αυτά από τη δίαιτα που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτή τη μελέτη μπορεί να είναι κρίσιμα για την επιτυχία αυτής της προσέγγισης», συμπλήρωσε η Byrne.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα, πρέπει πρώτα να ξέρετε πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώσετε για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, είπε η Byrne. Στη συνέχεια, μειώστε τον αριθμό κατά το ένα τρίτο, διασφαλίζοντας ότι η διατροφή σας εξακολουθεί να είναι ισορροπημένη και τηρείτε αυτό το όριο για δύο εβδομάδες. Κάντε ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων, αυξάνοντας τις θερμίδες σας στον αρχικό αριθμό - μείον 100 θερμίδες για να υπολογίσετε την απώλεια βάρους- και μετά επιστρέψτε στην αρχική δίαιτα. Επαναλάβατε με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε: Πρώτον, όταν ήρθε η ώρα του διατροφικού διαλείμματος, οι άνδρες στη δεύτερη ομάδα της έρευνας δεν καταβρόχθισαν τα πάντα. Έφαγαν την ποσότητα των θερμίδων που είχε σχεδιαστεί για να διατηρήσουν το βάρος τους. Δεύτερον, δεν κάνετε όποτε θέλετε και για όσο χρόνο θέλετε το συγκεκριμένο διάλειμμα. Τα διαστήματα των δύο εβδομάδων φαίνεται να είναι ιδανικό με βάση προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πείνα, επισημαίνει η μελέτη. Μια ημέρα «κλεψίματος" μπορεί να ανατρέψει τη φάση εξισορρόπησης, δήλωσε η Byrne. Τέλος, η διαλείπουσα δίαιτα δεν είναι η ίδια με την διαλείπουσα νηστεία. Η διαλείπουσα δίαιτα δημιουργεί ξεχωριστές περιόδους απώλειας βάρους και συντήρησης, ενώ η διαλείπουσα νηστεία δουλεύει διαφορετικά, εναλλάσσοντας μέρες σοβαρού περιορισμού τροφίμων με ημέρες φαγητού σε ελεύθερη ποσότητα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: