Tα υπέρ και τα κατά της μονοφαγικής δίαιτας

Ο προγραμματισμός και προετοιμασία των γευμάτων είναι μια ταλαιπωρία - ειδικά τις καθημερινές. Έτσι είναι εύκολο να αναπτύξετε τη συνήθεια να αγοράζετε, να φτιάχνετε και να τρώτε τα ίδια φαγητά όλες τις ημέρες. Είναι καλό να κολλήσετε στα ίδια πιάτα που σας αρέσουν, ακόμη και αν είναι υγιεινά ή μήπως πρέπει να προσπαθήσετε να βάλετε περισσότερη ποικιλία στη διατροφή σας; 

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020

Όλοι μας θα έχουμε κάποιο παράδειγμα παππού, γιαγιάς ή θείων που κάθε μέρα έτρωγαν τα ίδια ελάχιστα πράγματα και έζησαν μέχρι τα βαθειά γεράματα. Μπορεί άραγε η μακροζωία τους να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στη μονότονη διατροφή τους; Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα αυτής της επιλογής.

Τα πλεονεκτήματα

Περιορισμός των θερμίδων

Η τακτική κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή μερικών διαφορετικών πιάτων μπορεί να σας βοηθήσει να μετράτε τις θερμίδες που καταναλώνετε ευκολότερα.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Θέλετε να τρώτε καλύτερα, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Η κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή σνακ κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς το άγχος του να υπολογίσετε τι να φάτε. Επιπλέον, όσο πιο συχνά τρώτε κάτι, τόσο περισσότερο γίνεται συνήθεια.

Ευκολότερος σχεδιασμός και προετοιμασία του γεύματος

Ο χρόνος που χρειάζεστε για να προγραμματίσετε και να προετοιμάσετε τα γεύματά σας μειώνεται ειδικά αν π.χ. μαγειρεύετε κάθε Σαββατοκύριακο για την επόμενη εβδομάδα ένα μενού που μπορεί να αλλάζει κάθε εβδομάδα. Αν περιμένετε να φτιάξετε κάτι το βράδυ γυρίζοντας από τη δουλειά με ό,τι βρείτε στο ψυγείο σας, το πιο πιθανό είναι είτε να καταλήξετε στο delivery, είτε οι επιλογές σας να μην είναι τόσο υγιεινές.

Απώλεια βάρους

Τρώγοντας το ίδιο πράγμα κάθε μέρα ή επαναλαμβάνοντας τα γεύματα και τα συστατικά σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να παραμείνετε πιστοί στη διατροφή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερη διατροφική ποικιλία συνδέεται με το λίπος και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν μια ποικιλία φαγητών αντί για ένα, καθώς οι διαφορετικές γεύσεις και υφές μπορεί να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ποικιλία θα προσθέσει αυτόματα εκατοστά στη μέση σας. Μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό σας. Αλλά το να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε την υπερβολική ποσότητα ανθυγιεινών επιλογών σνακ ή γευμάτων.

Μειονεκτήματα

Ανία

Είναι αυτονόητο ότι η επανάληψη των ίδιων γευμάτων μπορεί να είναι εξαιρετικά βαρετή. Θα πρέπει το φαγητό να μας δίνει ευχαρίστηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε τεράστιες φέτες πίτσας όλη την ώρα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να απολαμβάνουμε το φαγητό στο πιάτο μας. Δεν θα διατηρήσετε ποτέ ένα διατροφικό πλάνο ή υγιεινότερα γεύματα εάν τα μισείτε.

Διατροφικές ανεπάρκειες

Το σώμα σας χρειάζεται μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής αλέσεως για να εξασφαλίσει τα μακροθρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε. Ανάλογα με το τι τρώτε, μπορείτε να παρουσιάσετε ελλείψεις σε διάφορες απαραίτητες θρεπτικές ουσίες όταν περιορίζετε σοβαρά τον εαυτό σας σε λίγα γεύματα ή σε λίγα τρόφιμα.

Σταματάτε να χάνετε βάρος

Η προσθήκη νέων υγιεινών τροφών μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τις περιοριστικές δίαιτες πιο ενδιαφέρουσες. Το κλειδί εδώ είναι τα υγιεινά τρόφιμα.

Κίνδυνος μεταβολικής νόσου

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση συνδυασμού θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία, να μειώσει τα επίπεδα υπέρτασης, χοληστερόλης HDL και περίσσειας λίπους γύρω από τη μέση.

Λιγότερα καλά εντερικά βακτήρια

Τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων συμβάλλει στην αύξηση της ποικιλομορφίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο που είναι σημαντικά όχι μόνο για τη γενικότερη υγεία, αλλά και για την απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά, το να τρώτε ακριβώς το ίδιο πράγμα σε κάθε γεύμα κάθε μέρα δεν σας ωφελεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλάνο για υγιεινά γεύματα ή να χρησιμοποιήσετε την ίδια βασική φόρμουλα γεύματος για να αποκτήσετε ευκολότερα συνήθειες υγιεινής διατροφής.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: