Σχετικα Αφιερωματα

Οι δίαιτες πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου

Ποιό είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: το σούσι ή το παγωτό; Σύμφωνα με μια μελέτη, η απάντηση ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Η έρευνα που παρακολούθησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 800 ατόμων για μία εβδομάδα, αποκάλυψε ότι η σωματική αντίδραση σε κάθε τρόφιμο είναι κάτι που εξαρτάται πολύ από τον καθένα από εμάς. 

 

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Ακόμα κι αν όλοι τρώγαμε το  ίδιο φαγητό, όλοι θα το μεταβολίζαμε με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει ότι δεν υπάρχει μια «μαγική» δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους. Οι δίαιτες μάλλον θα πρέπει να προσαρμόζονται στα εντερικά μικροβιώματα  ή στο συνδυασμό των βακτηρίων του εντέρου του κάθε ατόμου, δήλωσαν οι Ισραηλινοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την μελέτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται από τους γιατρούς και τους διατροφολόγους για να αναπτύξουν ένα πλάνο υγιεινής διατροφής με βάση το πώς οι διαφορετικές τροφές επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αλλά η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Cell δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μια πολύ διαφορετική γλυκαιμική αντίδραση σε κάθε τρόφιμο. «Αν η δική μου και η δική σας ανταπόκριση  στο ίδιο φαγητό είναι αντίθετες τότε, εξ ορισμού, μια παρόμοια δίαιτα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και για τους δυο μας», είπε o Dr Elan Elinav, από το Τμήμα Ανοσολογίας του Weizmann Institute of Science και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η ομάδα βρήκε ότι τα βακτήρια του εντέρου ενός ατόμου αποτελούν ένα βασικό παράγοντα που επηρεάζει το αν ένα τρόφιμο αυξάνει αργά και για μεγάλο διάστημα ή αντίθετα απότομα και στιγμιαία, το σάκχαρο στο αίμα. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, παρακολούθησαν συστηματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 800 εθελοντών από τους οποίους μερικοί ήταν υγιείς ενώ ορισμένοι είχαν προ-διαβήτη. Μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν πολύ μεγάλες διαφορές στην ανταπόκριση του σακχάρου σε κάθε άτομο ανάλογα με το τι κατανάλωνε. «Θα περιμέναμε ότι κατά μέσο όρο το σάκχαρο των ανθρώπων θα επηρεαζόταν περισσότερο από το παγωτό παρά από το ρύζι,» είπε ο Δρ Elinav και συμπλήρωσε:. «αυτό που διαπιστώσαμε σε αυτή την πραγματικά μεγάλη ομάδα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι παρουσίασαν ακριβώς αυτό ενώ άλλοι το ακριβώς αντίθετο» Οι ερευνητές πήραν αίμα και δείγμα από τα βακτήρια του εντέρου του κάθε ατόμου και εξέτασαν και το λειτουργικό προφίλ του μικροβιώματος. 

Αλγόριθμος προβλέπει την γλυκαιμική απόκριση του κάθε ατόμου

Χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα δεδομένα, η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για να προβλέψει τη γλυκαιμική απόκριση του κάθε ατόμου σε ένα τρόφιμο, με βάση παράγοντες όπως το μικροβίωμά τους, την καθημερινή τους δραστηριότητα, τις παραμέτρους του αίματος όπως η χοληστερόλη αλλά και το περιεχόμενο του κάθε φαγητoύ. Εφάρμοσαν αυτό τον αλγόριθμο σε μια ξεχωριστή ομάδα 100 ατόμων που είχαν συμμετάσχει στην εβδομαδιαία παρακολούθηση και βρήκαν ότι ο αλγόριθμος προέβλεπε με ακρίβεια την ανταπόκριση της γλυκόζης του αίματος που θα είχε ο καθένας σε κάθε διαφορετικό γεύμα. Όταν αντιπαράθεσαν τον αλγόριθμο στις διατροφικές συμβουλές που είχαν δώσει έμπειροι διαιτολόγοι σε μια ομάδα ανθρώπων με προ-διαβήτη, ο αλγόριθμος αποδείχθηκε ικανότερος στο να σχεδιάζει μια δίαιτα που θα βελτίωνε το προφίλ του σακχάρου στο αίμα αυτών των ανθρώπων. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι ορισμένα από τα συστατικά των τροφίμων που περιλαμβάνονταν σε κάποια διατροφή θεωρητικά «καλή» για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, είχαν χαρακτηρισθεί ως «κακά» για άλλους. 

Ο Dr Elinav είπε ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη μελέτη και να δουν αν η προσαρμοσμένη σε αυτόν τον αλγόριθμο διατροφή θα μπορεί να ισχύει και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Όροι: 
Κατηγοριες: