Ποιό ποτό συνοδεύει επάξια το «ελληνικό χαβιάρι»;

Το αυγοτάραχο, το «χρυσάφι της λιμνοθάλασσας» θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι. Προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, χρυσοκίτρινο χρώμα, λεπτή γεύση και επίγευση που διαρκεί, αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την αρχαιότητα. Με ποιά ποτά όμως συνδυάζονται αρμονικά τα έντονα αρώματά του που θυμίζουν θάλασσα, αλμύρα και ιώδιο αλλά και η ιδιαίτερη λιπαρότητά του και ποιά από αυτά θα απογειώσουν τη γεύση του;

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Παρασκευάζεται από τα παστωμένα και αποξηραμένα αβγά του θηλυκού κέφαλου, της μπάφας όπως αποκαλείται, στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Διαφέρει από παρόμοια προϊόντα π.χ.της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου ή του Ισραήλ, λόγω των 8 τουλάχιστον στρωμάτων φυσικού κεριού μέλισσας με τα οποία το καλύπτουν για να συντηρηθεί για αρκετούς μήνες, διατηρώντας παράλληλα την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του. Είναι πλούσιο σε  βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα. Χαρακτηριστικό έδεσμα της μεσογειακής διατροφής, αποτελούσε εκλεκτή τροφή από την εποχή των Φαραώ και η αξία του ήταν γνωστή στους  Αρχαίους Έλληνες.  Ο Άγγλος ποιητής και γνωστό φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας το έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Είναι απολαυστικό σκέτο, κομμένο σε λεπτές φέτες, μερικές φορές με μια φέτα λεμόνι και κόκκους φρεσκοτριμμένου μαύρου πιπεριού ή μπορεί να μπει σε διάφορα πιάτα ζυμαρικών.

Σήμερα, τα φυσικά αποξηραμένα αυγά του κέφαλου είναι μια γαστρονομική γευστική πρόταση, χωρίς συντηρητικά, που προσφέρει, σε κάθε μπουκιά,  τη θαλασσινή φρεσκάδα και το ιώδιο.  Για να απολαύσετε πραγματικά την ιδιαίτερη αυτή λιχουδιά, ειδικοί οινοχόοι μας προτείνουν για να το συνοδεύσουμε με δυνατά οινοπνεύματα ή κρασιά που θα έχουν τη στιβαρότητα και την έντονη προσωπικότητα να σταθούν δίπλα του.  Πιο συγκεκριμένα:

Το αυγοτάραχο αναδεικνύεται με όλα τα ποτά του τόπου μας. Τσίπουρο, ρακή αλλά και αποστάγματα απελευθερώνουν τη γεύση και τα αρώματα του. Τα αρώματα του ούζου θα το εξουδετερώσουν γιαυτό δεν θεωρείται ιδανική επιλογή.

Αν προτιμάτε να το συνδιάσετε με κρασιά, αυτά θα πρέπει να έχουν εξίσου δυνατή ιδιοσυγκρασία. Ταιριάζει κυρίως με πλούσια λευκά κρασιά με έντονο μεταλλικό αρωματικό βάθος και ισχυρή οξύτητα που θα εξισορροπήσουν την λιπαρότητα και την αλμύρα του αυγοτάραχου. Κρασιά όπως τα Sauvignon Blanc, τα Αλσατικά,Αυστριακά,Αυστραλέζικα και Γερμανικά ξηρά Riesling και τα Chenin Blanc του Λίγηρα ή της Ν. Αφρικής του πάνε πολύ.  Από τα Chardonnay, συνιστώνται μόνο τα διάσημα Chablis της Βουργουνδίας, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εδαφών της περιοχής. Ιδιαίτερη γευστική αρμονία προσφέρουν το Ασύρτικο και το Νυκτέρι της Σαντορίνης καθώς τα ηφαιστειώδη εδάφη της δίνουν στα κρασιά αυτά όλα τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με το αυγοτάραχο.

Τα ισπανικά sherry τύπου «manzanilla» αποτελούν έναν ακόμη επιτυχημένο συνδυασμό καθώς είναι σφιχτοδεμένα, πλούσια και με ιδιαίτερο «σώμα». 

Όταν ο σπινθηροβόλος οξύς αφρός της σαμπάνιας συναντά τη λιπαρότητα και την αλμύρα του αυγοτάραχου, γεννιέται ένας αναπάντεχος εκκεντρικός έρωτας. Προτιμήστε ultra brut χρονολογημένες, παλαιωμένες σαμπάνιες με μεγάλη περιεκτικότητα σε Pinot noir ποικιλία.

Premium κατηγορίες grappa, vodka, tequila και sake (ζεστά ή κρύα), εξουδετερώνουν τη λιπαρότητα, το κολακεύουν και συνυπάρχουν με επιτυχία.

Τέλος, τα single malt και καπνιστά whiskey είναι από τους εξαιρετικούς συντρόφους του. Έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα αρώματα του αυγοτάραχου και να προσφέρουν πραγματικά ενδιαφέροντες συνδυασμούς.

Όροι: 
Κατηγοριες: